Вежди откри вдъхновяваща изложба на големите български майстори

Показани са творби на емблематични автори, формирали художествения вкус на цели поколения

Вежди откри вдъхновяваща изложба на големите български майстори | StandartNews.com

Утвърдени интелектуалци и общественици присъстваха на откриването на изложбата „Големите майстори на XX век" в арт галерия "Вежди" („Симеоновско шосе“ 97), чиито домакин е Вежди Рашидов.

Сред гостите на известния наш скулптор от световна величина бяха Симеон Сакскобургготски, акад. Юлиан Ревалски, акад. Дамян Дамянов, Кирил Вълчев, Валентин Старчев, проф. Чавдар Попов, Красен Кралев, Тома Биков, колекционери и галеристи (някои от които са дошли от чужбина специално за събитието), изкуствоведи, творци и ценители на изкуството.

Проф. Чавдар Попов приветства Вежди Рашидов за изключителната колекция. Рашидов отбеляза, че смисълът на тази изложба е да покаже, че изкуството е вечно.

Във впечатляващото арт пространство са експонирани творби на емблематични автори от 20 век, формирали художествения вкус на цели поколения и белязали по неповторим начин развитието на българското изкуство като художниците Ненко Балкански, Никола Танев, Златю Бояджиев, Теофан Сокеров, Васил Стоилов, Иван Милев, Бенчо Обрешков, Тома Трифоновски, Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Томас Кочопулос, Стоимен Стоилов, Емил Стойчев, Иван Димов и скулпторите Асен Пейков, Борис Райнов, Любомир Далчев, Марко Марков, Никола Терзиев-Желязото, Иван Лазаров, Галин Малакчиев, Крум Дамянов, Валентин Старчев.

Изборът от произведения на най-големите ни майстори дава уникална комбинация от багри, силуети, чувствителност и вибрация със силно въздействие на сетивното. Картините на български класици в изобразителното изкуство, различни по тематика или характеристики, са в пълна хармония и съзвучие, поради тяхната висока стойност и доказана вечност.

Самият Вежди Рашидов отбеляза при откриването, че изложбата носи важно послание към обществото ни днес – да покаже на поколенията какви изключителни майстори на четката и формата са творили в България, какви са техните върхови постижения и как са извървели своя път. Авторите са все имена, към които Вежди изпитва огромно уважение, с чиито талант винаги се съобразява и съизмерва, от които е вдъхновен в целия свой творчески живот. Смята, че тези български майстори са стимул за израстването на всеки съвременен артист.

Галерия „Вежди“ издирва и показва най-добрите постижения на родното изкуство, а успоредно с това водещият ни скулптор започва и нова линия на действие, а именно да търси и насочва млади дарования. За тях ще бъдат организирани не само техни изложби, но те ще получават подкрепа от галерията на Рашидов, за да влязат във фокуса на вниманието, да бъдат поощрени и подкрепени в тяхното създаване и развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай