Венцислав Занков с изложба за вируса

Първа експозиция, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека, започва на 2 юни в „Райко Алексиев“

Венцислав Занков с изложба за вируса | StandartNews.com

Изложбата „Пред мен“ на авангардиста  Венцислав Занков, която изследва екологичната и социалната кризи, породени от пандемичните обстоятелства в света, откриват  на 2 юни в столичната галерия „Райко Алексиев“. Това е първата у нас експозиция, която е посветена на атмосферата, родена от изолацията и заразата. Занков се завръща в публичното пространство след почти година затишие с визуална симбиоза на две теми за две кризи, които прерастват в екзистенциална драма и питане за човешкото. Публиката ще види голямоформатна живопис и скулптура, като деликатно присъства и вече превърналият се в отличителен за творчеството на Занков неон. Разширявайки полето на изобразителното изкуство и прекрачвайки границите между жанровете, чрез своите самотни дървета Занков пита какво става с човека, какво остава от човека, какво оставя човекът, къде е оставен човекът, превръщайки работите си и цялата концепция по представянето им в метафора за деконстуирано битие. В Деня, в който отбелязваме смъртта на Ботев, Занков пита за кого всъщност вият сирените и не ни ли предупреждават те за опасността пред цялото човечество.

Заглавието „Пред мен“ е своеобразен въпрос, който авторът е оставил отворен пред себе си и пред зрителя. Дали пред нас вече стои неизбежното или пък нещо все пак ни предстои в бъдещето. Санитарно-хигиенните мерки в галерията допълват органично със смисъл произведенията на Занков.

Венцислав Занков е роден през 1962 година. Завършил е скулптура в Академията през 1988-а. От тогава до днес стои зад множество акции и кураторски проекти, сред които седмичният дискусионен клуб „На тясно” в Хамбара (2004-2008), вестник „39 грама” (2005-2008), Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков” (2009), Железен орден за съвременно изкуство „Венцислав Занков” (2010), „Всичко за мъжа” (2004-2008) съвместно с Гьоте институт, „White, male, straight” project (2002)... Куратор е за България на международни видеоарт проекти, организирани от Magmart, Италия (2013-2019).  Занков е доцент в департамент „Визуални изкуства” в НБУ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай