Уди Алън на 85. Страхува ли се от смъртта?

Култовият режисьор държи рекорда за най-много номинации за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий

Уди Алън на 85. Страхува ли се от смъртта? | StandartNews.com

Култовият режисьор Уди Алън отбелязва 85-ия си рожден ден. Легендарната му кариера се разпростира над шест десетилетия и той държи рекорда за най-много номинации за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий - 16, като има 3 победи. Бил е номиниран 7 пъти за най-добра режисура и има една победа, а три от лентите му са били номинирани за най-добър филм. Самият Алън никога не е признавал холивудските наградни церемонии и се е появявал на някоя от тях един единствен път - на Оскарите през 2002-а. Тогава той бе помолен от Академията, като местна икона, да представи филмов колаж на кадри от Ню Йорк в памет на жертвите от 11 септември. Публиката посрещна режисьора на крака с бурни аплодисменти. Алън, заедно с неговите продукции, е носител и на много награди БАФТА и няколко Златни глобуса, включително и на приза на името на Сесил Демил за изключителния му принос към седмото изкуство.

 

Уди Алън е роден на 1 декември 1935-а като Алън Стюарт Конигсберг в Бронкс, Ню Йорк и израства в Бруклин. Син е на бижутера и келнер Мартин Конигсберг (1900 – 2001) и Нети Конигсберг (1906 – 2002), счетоводителка в семейния магазин. Семейството е еврейско, като бабите и дядовците му са имигранти от Русия (Литва) и Австро-Унгария и говорят идиш, иврит и немски, а родителите му са родени в Манхатън. Алън има една сестра, Лети (р. 1943), която става продуцент на много от филмите му.

Започва кариерата си като комедиен сценарист през 50-те години на миналия век, пишейки скечове и сценарии за телевизията като същевременно публикува няколко книги с къси хумористични откъси. През първите години на 60-те започва да се занимава със стендъп комедия като набляга на монолози, вместо на традиционни шеги и развива образ на несигурен, интелектуален и нервен, които според самия него, не притежава в истинския си живот. През 2004-а Comedy Central поставя Алън на 4-то място в техния списък със 100-те най-добри стендъп комици, докато класация на Guardian в Англия го поставя на 3-то място.

От средата на 60-те години Алън вече пише и режисира филми, първоначално специализирайки в т.нар клоунада, преди да започне да създава по-драматични материали, повлиян от Европейското арт кино през 70-те, като винаги поддържа и двата жанра до ден днешен. Често е свързван като част от новата Холивудска вълна от режисьори от средата на 60-те до края на 70-те. Редовно участва в собствените си филми, обикновено в ролята си, която изгражда като комик. Някои от най-известните от неговите над 50 филма са „Ани Хол“ (1977), „Манхатън“ (1979), „Хана и нейните сестри“ (1986) и „Престъпления и прегрешения“ (1989). През 2007-а казва, че „Спомени от звезден прах“ (1980), „Пурпурната роза на Кайро“ (1985) и „Мач пойнт“ (2005) са най-добрите му филми.

Известен е с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в главните роли. В течение на годините негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете), Скарлет Йохансон.

Алън е автор на три сборника с разкази – „Странични ефекти“, „Квит сме“ и „Без перушина“. На български е известна и подборката „Ако импресионистите бяха зъболекари“.

Актьорите, които са спечелили „Оскар“ за роля във филм на Алън, са Даян Кийтън, Майкъл Кейн, Мира Сорвино, Даян Уийст, Пенелопе Круз и Кейт Бланшет.

Уди Алън свири на кларинет от гимназиалните си години и прави турнета из Щатите и Европа с групата си при пълни зали, като е наясно, че не е изпълнител от голяма класа.

Въпреки че е ценен в Европа, малка част от филмите му са снимани там, Алън най-често снима в Ню Йорк и не обича да напуска Манхатън. Героите на филмите му почти винаги са невротични интелектуалци от средната класа и често играе във филмите си.

В автобиографията си твърди, че има негова статуя в Кьонигсберг, Германия, както и в град Овиедо, Испания.

Ето някои от най-известните фрази на Уди Алън:

- Не се страхувам от смъртта, просто не искам да съм там, когато това се случи.

- 80% от успеха в живота се дължи на показността.

- Ако хората имаха повече чувство за хумор, бихме живели в съвсем друг свят.

- Почтеността и честността са твърде скъпи подаръци. Не ги очаквайте от евтини хора.

- Когато до родителите ми достигна слуха, че са ме отвлекли, те веднага дадоха стаята ми под наем.

- В Лос Анджелис вече не извозват сметта. Вместо това я преработват в телевизионно шоу.

- Ако искате да развеселите Господ, разкажете му за своите планове.

- Вярвам във всевиждащото око, което ни следи отгоре. За съжаление, това е правителството.

- Между любовта и секса има голяма разлика: сексът премахва чувството на неловкост, а любовта го поражда.

- Жена ми не иска да порасне. Аз вземам вана, а тя ми потопява корабчета.

- Понякога си мисля за самоубийство. Но съм такъв неудачник, че и това сигурно би било само временно решение на проблемите.

- Вкъщи аз съм шефът, жена ми просто взема решенията.

- Мозъкът е вторият мой любим орган.

- Богатството е за предпочитане пред бедността, но само по финансови причини.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай