Васил Гендов в Дома на киното

Васил Гендов в Дома на киното  | StandartNews.com

"Васил Гендов - мит и реалност", нашумелият филм на режисьора продуцент Илия Костов, ще се завърти утре от 19 часа в Дома на киното в чест на 100 години от началото на родното седмо изкуство. В ролите са Велизар Величков-Визо, Роберт Янакиев, Стефан Попов, Николина Харизанова, Красимир Динев... Сценарист е професор Александър Грозев.

"Гендов респектира с много "начала" - той е създал първия ни игрален и първия "говорещ" филм у нас. С упоритост и енергия учредява съюза на кинодейците, активно атакува общественото мнение с публицистика в защита на младото изкуство, обикаля из държавните институции с нескончаеми прошения за материална подкрепа на прохождащото ни кино. Искаме да покажем сложната и нееднозначна личност на пионера, да откроим неговите реални заслуги. Използвали сме неизвестни досега документални свидетелства, запазени ленти и фрагменти от епохата, архивни видео и аудиозаписи. Името на Гендов се споменава с половин уста, като задължително се изтъкват неточностите и противоречията на възгледите му.

За филмите му - почти нищо. Дори липсва някогашната враждебност спрямо големите му "социални" мелодрами. И - напълно в нашенските "традиции", нищо в жанра не носи неговото име. Няколко поколения се срамуват от личността на оногова, когото историята е избрала да бъде пионер, да бъде баща на българското кино. Искаме нашият филм - без излишен гланц и фалшив патос - да пресъздаде портрета на необикновения Гендов", коментира Илия Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай