В цифри: Питър Динклидж

В цифри: Питър Динклидж | StandartNews.com

Няма по-наплашени зрители от феновете на "Игра на тронове". Те постоянно се страхуват, че в кървавия сериал края си може да срещне Питър Динклидж, който играе любимеца на публиката Тирион Ланистър. Съвсем наскоро математици изчислиха със сложни уравнения, че това е най-важният герой в историята, но ние това си го знаем - Динклидж е твърде обаятелен и интересен, че да не тръпнем в очакване на новия шести сезон на култовата сага. Ето кои са най-важните факти и цифри от живота на Питър.

Питър Динклидж е роден на 11 юни 1969 г. в Мористаун, Ню Джърси в семейството на Джон Карл и Даян Динклидж.

Баща му е застрахователен агент, майка му е гимназиална учителка по музика, а по-възрастният му брат е цигулар.

Има немски, английски и ирландски произход.

Страда от ахондроплазия - нарушение във вкостеняването на растежния хрущял, и е висок едва 135 см.

Като малък прави шоу с кукли, с което забавлява другите деца.

Относно ръста си казва: "Когато бях млад, това наистина ме разстройваше. Като младеж бях огорчен и ядосан и определено издигнах стена между себе си и света. Но с възрастта разбираш, че трябва да подхождаш с чувство за хумор. Просто знаеш, че това не е твой проблем. Техен е."

Завършва училище в Делбъртън, а после продължава да учи в колежа "Бенингтън" във Върмонт, където се дипломира през 1991 г.

Дебютът на Питър Динклидж е през 1995 г. в нискобюджетния филм "Живот в забрава".

В младостта си, опитвайки се да пробие в Холивуд, живее в тотална мизерия. Апартаментът му няма дори отопление. Взема си КОТКА, която да се справи с десетките плъхове, плъзнали в дома му.

Преди "Игра на тронове" става известен с ролите си в "Човешката природа", "Ласи", "Виновен", "Хрониките на Нарния: Принц Каспиян", "Рицари от съвремието" и сериалите "Аз съм с нея", "Клъцни/Срежи", "Рокфелер плаза 30" и други.

Носител е на "Златен глобус" и ДВЕ награди "Еми" и "Сателит".

Заклет вегетарианец е.

Стана симпатичен на феновете за това, че веднъж на червения килим подмина Брад Пит и Анджелина Джоли, които очакваха напразно той да се здрависа с тях.

През 2005 г. Питър Динклидж се жени за театралната режисьорка Ерика Шмид. Двамата имат дъщеря на име Зелиг. В момента семейството му живее в Ню Йорк.

Играл е в ШЕСТ постановки на Бродуей, като в една от тях си партнира с Мерил Стрийп.

Има ЧЕТИРИ кучета.

Съсед е на Брус Спрингстийн и двамата често свирят заедно за забавление. Динклидж пее страхотно.

Питър е единственият главен персонаж в "Игра на тронове", който е американец.

Любимият му писател е Уилям Бъроуз, авторът на "Голият обяд".

Казва, че не вярва на всички жени, които твърдят колко е секси. "Това са само думи. Никой не иска да спи с джудже", категоричен е Питър.

Джордж Р.Р. Мартин, авторът на "Игра на тронове", го обожава и смята, че той е най-готиният актьор в сериала.

Има страхотна коса, която всички забелязват. Тайната му е - никога не я сресва и не полага каквито и да било грижи за нея. Няма дори гребен.

Близък приятел е със Стив Бушеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай