В „Като две капки вода": Рокът поведе срещу чалгата

В „Като две капки вода": Рокът поведе срещу чалгата | StandartNews.com

Изначален хамлетовски въпрос излезе отново на дневен ред покрай шоуто „Като две капки вода": рокът или чалгата имат по-благодатна почва у нас. Малко или много го поставиха певецът Славин Славчев като Брайън Джонсън, фронтменът на AC/DC, актьорът Иван Юруков като Дейвид Бауи срещу сърдечната, но неадекватна поп фолк изпълнителка Софи Маринова. Публиката даде най-много точки на Славин, който разтресе каскета на Джонсън с глас, който развълнува меломаните и стана поледител на конкретната вечер.

Битката между стиловете в случая е с променлив успех - няма обяснение в множественото число, а по-скоро в конкретиката. У нас няма по-любимата банда от австралийските рокаджии и не само че и децата куфеят на песните им, но и цифрите са доказателство – концертът им на стадион „Васил Левски" с 60 000 публика и досега е ненадминат по посещаемост.

Така, че какво значми тук някаква си Тита.

Дуелистите

Обичайните заподозрени имитатори са актьори, поп и рок изпълнители и поп фолкаджии.

И в живота, и на сцена, и в тв шоу е важно да си добър ентъртейнър. Не толкова да си безупречно красив или със сладкопоен глас. Мадона е безусловен пример за това. Когато в интервю по телевизията я закачили, че не може да пее добре, тя понаместила очилата, направила неприличен жист и заявила: "Кажете го на банковата ми сметка". Това е и есенцията на „Като две капки вода" по Нова. Да има добра имитация, без вокалните дадености да са на световно ниво, нито пък актьорското майсторство да е за „Оскар". И така в битка вече шест сезона се надпреварват всевъзможни интерпретатори от няколко жанра. По-лесно, разбира се, е на актьорите - за тях е ежедневие да влизат в образ. Участието им в подобно шоу носи финикийски знаци, поле за изява, където да се впускат в нетипчни преживявания, удоволствие. А след появата им в "Като две капки вода" театрите, в които играят, са фул. До ден днешен „Ревизор" и „Парижката Света Богородица" в Театър "София" с Калин Врачански, победител в по-предния сезон, се радват на пълен салон.

Прави впечатление във всичките издания на шоуто е, че участват все класни актьори - така наречените мечки. Сред тях са Деян Донков, Башар Рахал, Герасим Георгиев-Геро, Стефан Рядков, Стефания Колева, Невена Бозукова.

От другата страна на барикадата често са поп фолк певци, чиято аудитория не се приспива със сонети, а посреща зората, мятайки салфетки във въздуха в подходящото заведение. В шоуто са се изявявали Азис, Преслава, Десислава, а сега и Софи и Константин. Тоест - хората, известни само с малките си имена. Десислава се представи интересно като Райна Кабаиванска.

Чудно е, че макар чалгата да се смята за масова хипноза, досега няма победител във формата. Статистиката показва, че са печелили Рафи, Невена Бозукова, Ненчо Балабанов, Калин Врачански.

Третите обичайни заподозрени са рокаджиите или поп певците, които също се представят изненадващо добре. В този сезон до момента рокът удържа – Славин Славчев отвя антилопата Тита в изпълнение на Софи. Той спечели и като Фреди Меркюри, най-великият за мнозина рок певец на планетата. Иван Юруков като Дейвид Бауи също беше безупречен, а преди това и като Мерилин Менсън - също точка в полза на по-елитарната музика.

Поп фолк певецът Константин беше леко пооплют в социалните мрежи за представянето си като Пол Макартни. Той обаче спечели с образа си на Наско от Б.Т.Р. – още един знак, че рокът е предпочитан, макар и изпълнен от фолкаджия.
Обаче за обобщения е още рано. И май ще излезе, че всеки е в образа, който най-пасва на натюрела му. В мрежата коментарите са, че шоуто си струва само заради Юруков и Славин. Добавят някой път и Софи Маринова - заради това, че е забавна и неподправена. Тоест макар участниците да са 8, тези имена са вероятните поледители, а винаги е имало и някои за пълнеж.

Антилопа и газела

Софи Маринова няма нищо общо с наложения от Тита, а и от лирическата й героиня образ. Ромската перла никога не е била мъжемелачка, кокона, кифла или да й е пукало за мейнстрийма. Което не значи, че не обича да бъде ухажвана. Софи, типично за представител на ромите, се вълнува от чувства, от принца, от семейството. Тя е първична и с уникален глас, затова хората я харесват и коментират, че участието й в шоуто е терапия от смях.
Софи забрави текста на парчето и типично в нейн стил си призна: "Ужас, Тита, помагай", смеейки се. Тази неподправеност й донесе повече точки. После прошепнала в ухото на Рачков: "ПаднА ли от смях?".

За артистизъм при нея е трудно да се говори, защото хората с по-естествено поведение трудно се учат на маниери. Но пък тя е една от любимките, където и да се появи. Направи реверанс пред рока – превърна се в Клаус Майне от „Скорпиънс", много топло, много необикновено изпълнение. „Нагласиха ме добре гримьорите, откривам си грешки, измислям си думи, не мога хем да чета, хем да пея на английски. В къщи по-добре ми се получаваше, тук се притеснявам. Хареса ли ти, мен", пошегува се тя с Фънки.

След това беше и Джъстин Бийбър - все образи далечко от душевния й комфорт. Истинско постижение за нея е да пее на английски, но хубаво изпълни парчето. На моменти си личеше орнаментиката на фолка, но за нея почти всичко в експериментите й е простено. Високият й глас, който може да чупи прозорци, ако се съчетае в рок дует със Славин – това ще е събитие, нещо, което си струва и прекрасно помирение на жанровете.

Някакъв фен пише за Софи под изпълненията й: "И тази, и миналата седмица феноменалната Софи не беше оценена достойно нито от журито, нито от зрителския вот! Тя е перлата в короната на предаването, а беше пета-шеста дори след Гери-Никол и русата Златка?! Явно е предимство да имаш недостатъци!".

Софи е най-харесваният герой в това шоу, защото е музикант по душа и супер забавна без дори да го подозира явно понякога

Като Зиги

Иван Юруков звънтеше като струна в изпълнението на Бауи - с перфектен грим и добро пеене. Актьорът от Народния, който преди година се задоми, е сред най-аплодираните от зрителите по принцип дотук в шоуто. Той е професионалист, хваща много добре движенческата партитура на героите си и успява някак деликатно да покаже колко е талантлив. Той изпълни първият хит на Бауи Space Oddity, а костюмът и различните очи като хъски придаваха още към пълноценното покриване с образа. Това е времето на глем рока с пищния андрогинен образ на Зиги Стардъст - едно от превъплъщенията на Бауи, с което години съжителства. Британският музикант, един то най-великите в историята, се жени за модела Иман под звуците на "Калиманку Денку" в изпълнение на Янка Рупкина.

Юруков успя да се превърне и в мацка – покойната гениална Ейми Уайнхаус. Актьорът съумя да представи излъчването на меланхоличната и същевременно бунтарски настроена певица. Възпитаник на Стефан Данаилов, Юруков стана масово известен от участието си в „Столичани в повече", а тази година бе сред номинираните за „Икар" за играта си в „Лисичета" в Народния театър. Там е дует с Теди Духовникова, с която пък разказва любовна история и в „Дъвка за балончета". В следващата задача от шоуто актьорът, който тази години има юбилей – 40, ще влезе в образа на Мастера си.

Коцето Макартни

Говори се, че образите и песните са предварително договорени. Ако е така, то Коцето се позакопа с Пол Макартни. "Бийтълс" са далеч от жанра, в който българинът се изявява и всяка грешчица дразни. Да не говорим само за пеенето - нито му хвана излъчването, нито имаше прилика, въпреки че гримьорите обикновено работят за отличен в това шоу, нито предаде онази светла мечтателност. И няма как човек, изкарващ си прехраната с дрезгав клас сред хилядите чаши в заведенията, да се прехвърли току–така на вълната на гениалната музика на Ливърпулската четворка. Визията му по-скоро приличаше на Емил Димитров. Коцето обаче е харесван от българската аудитория още в сезоните на „Биг брадър", един от които и е печелил. Той също като Софи демонстрира неподправеност, хашлашка непринуденост - изглежда като човек от народа, а такива герои по принцип побеждават в подобни формати у нас. Да не забравяме случаите с Део и Орлин Павлов.

Да удариш от Меркюри до Азис

Славин Славчев беше прекрасна Лили Иванова, за което си спечели овации и констатации, че заслужава да е на финал. Някои го упрекнаха, че му липса атристизъм, но както казахме, шоуто е за имитации - нито е само за гласове, нито е само за актьорлък. Така че ако уцели със златна среда повече зрителски сърца, като нищо ще спечели, защото понякога хората гласуват за това, което изпъква.

А че може да е пластичен, Славин показа и като Майкъл Джексън, труден именно в хореографиите си. Като Брайън Джонсън от AC/DC, любимият „постоянен ток" на меломаните, беше много на мястото си, в свои води и това също си каза думата. „Не е лесно да си Брайън Джонсън от AC/DC, дори и да си Славин Славчев" – написаха на Фейсбук страницата на "Като две капки вода". Победи и като Фреди Меркюри - изпълнението на Somebody To Love в оригинална тоналност, емоцията в мимиките и жестовете, автентичната визия изправиха на крака публиката. Наложи му се да бъде и Кристина Агилера. И не само това – той влезе под кожата и на Азис. Той пък бил възхитен от имитацията на Славин Славчев и написал в социалната мрежа: "Браво на Славин! Едно чудесно представяне и вълшебно изпълнение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай