В Народното събрание беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората

В Народното събрание беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората. Експозицията, организирана от народни представители от парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, откри председателят на Народното събрание

В Народното събрание беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората | StandartNews.com

В Народното събрание беше открита фотоизложба, посветена на Седмицата на гората. Експозицията, организирана от народни представители от парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, откри председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Председателят на парламента отбеляза, че макар невинаги да си даваме сметка за това, горите са от изключително значение за нашия живот. Никола Минчев изрази благодарност към народните представители Цветелина Заркин, Зорница Стратиева и Александър Дунчев за усилията им темата за българската гора да намери своето достойно място в парламента.

През пролетта на 1925 г. Министерството на народното просвещение и Министерството на земеделието и държавните имоти официално регламентират Празник на залесяването, който днес познаваме като Седмица на гората, припомни председателят на Народното събрание. Никола Минчев посочи, че през 2022 г. мотото на тази седмица е „Аз обичам гората“ и са организирани мащабни кампании по залесяване и почистване, включително с участието на доброволци и деца. Приветствам усилията на всички, които осъзнават необходимостта от провеждането на подобни кампании и от реализирането на активна политика с цел възпитаване на дух на опазване на околната среда у младите хора, добави той.

 Народният представител от парламентарната група на „Демократична България“ Зорница Стратиева посочи, че с представянето на изложбата организаторите искат да бъде насочено вниманието към отношението към българските гори, към тяхното управление, стопанисване и опазване. Когато правим политики за горите трябва да имаме познание и очи за това национално богатство, за да го пазим за бъдещите поколения и да не позволим то да се променя и дори да чезне, заяви тя.

Изложбата, представена в Народното събрание, е посветена на едни от най-уязвимите екосистеми – крайречните гори, които са най-чувствителните и застрашени местообитания в България, подчерта Зорница Стратиева. Те са подложени на незаконна сеч, освобождаване на площи за земеделски земи, създаване на плантации за бързо производство на дървесина, корекции на речните корита и добиване на инертни материали, отбеляза тя. За да ги опазим за следващите поколения трябва да обърнем специално внимание на тяхното значение и да се грижим ефективно за тях, допълни Зорница Стратиева.

На откриването на изложбата присъстваха народни представители от различни парламентарни групи, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Филип Ковашки и журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай