Урумов, Билалов и Ани Вълчанова се събраха в Сатирата

Урумов, Билалов и Ани Вълчанова се събраха в Сатирата | StandartNews.com

Тримата са неразделни от ВИТИЗ, където учат при Николай Люцканов и Здравко Митков

Николай Урумов, Михаил Билалов и Ани Вълчанова най-после отново се събраха. Трима от най-добрите студенти на Николай Люцканов във ВИТИЗ са звездите в "Името" - първата премиера в Сатирата за новия сезон с участието още на Ирина Първанова-Раши и Богдан Казанджиев. Неин режисьор е Здравко Митков. Професорът, който е и директор на трупата, пък е асистент на Люцканов в Академията, като преди това също завършва в негов клас. "Огромно удоволствие е да работиш с хора, с които си от една и съща школа. Разбираме се с един поглед и с половин дума. Голям кеф е да боравим с финия френски хумор, на който Здравко е тънък познавач", споделя Урумов.

Той пък получава специалната благословия на и.д. шефката на Народния Милица Трайкова, за да влезе в проекта на Сатирата. (Александър Морфов отлага репетициите за новия си проект за есента, така че на Урумов му се отваря "прозорец"). Дамата може би се е впечатлила от сантименталната ситуация в кариерата на Урумов, Билалов и Ани Вълчанова. Те са здраво свързани още от времето преди и по време на дипломните им спектакли на "Раковска" - "Зойкината квартира" и рок операта "Кукленикът" на покойния Александър Бръзицов. Маргарита Младенова, другата асистентка на Люцканов, ги е напуснала във втори курс, за да създава "Сфумато" с Иван Добчев.

Така че Здравко Митков подписва първите им "официални" постановки. А в първия им филм ги снима Рангел Вълчанов - в "А сега на къде?". Заедно с цяла сюрия техни колеги. Успехът е гръмотевичен, цяла България говори за драмата, която разкрива както задкулисието в арт средите, така и контраста между романтичните идеали на бъдещите актьори и грубата соцдействителност. Младоците се събуждат известни. 20 години по-късно Рангел отново ги събира в "А днес накъде?". (Именно тогава Мишо се завърна от Париж, където живееше и работеше от средата на 90-те, за да се включи в приключението). Междувременно Урумов, Билалов и Ани се подвизават в театър "София" - от "Училище за шутове" на Елена Цикова до във "Вятърът в клоните на лавровото дърво" на Банко Банков от Младежкия. Това е и последното им съвместно излизане на сцената.

"С Билалов, Димитър Стоянов-Нов, който отдавна е в Англия, и Юлиян Станишев бяхме неразделни във ВИТИЗ - купони, репетиции, карти, мадами, пълна програма. С Мишо дори написахме сценарий за филм. Разигравахме ситуациите от сюжета в естествена среда - провокирахме хората около нас, за да проследим реакциите им и да ги втъкнем в характера на героите. Не беше трудно - бяхме никому неизвестни, експериментът си струваше. Един ден отидохме да гледаме чисто нов хит в кино "Витоша". След като излязохме, се спогледахме безмълвно. Просто нямахме думи. Мишо само ме запита: "Видя ли?", а аз му отговорих "Видях". Всъщност бяхме видели на екрана нашата история, по която работехме от доста време. Филмът беше "Рейнмен", разказва Ники Урумов. Той и Билалов обаче не са се отказали да правят заедно кино. Докато това стане, се обединяват в телевизията - във "Връзки" по bTV.

Двамата имат изключително стабилен опит и завиден успех в седмото изкуство и в сериалите, така че няма проблем да делят вниманието на феновете, които следят перипетиите в комедийната поредица.
Мишо Билалов в момента се опитва да се съвземе, след като майка му, актрисата Ана Костова, неотдавна отлетя към небесния театър. Той е бил неотлъчно до нея в последните дни от земния й живот. Той не крие, че тя е била горда от професионалните му триумфи.

Да припомним, че Билалов получи "Аскеер" за изгряваща звезда в "М. Бътерфлай" - представлението на Здравко Митков в театър "София", за което още се чува из градските легенди. Там Билалов направи изключителен дует с Коста Цонев. А после замина за Париж. Там, както се знае, стана първокласен шеф готвач и мениджър на руски ресторант, отличен ландшафт архитект с диплома от престижното Версайско училище и баща на две прекрасни момиченца, вече на 10 и на 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай