Уди Алън: Жертва съм на заговор

Нов документален филм разглежда обвиненията по адрес на режисьора в сексуално посегателство

Уди Алън: Жертва съм на заговор | StandartNews.com

Режисьорът и носител на четири награди "Оскар" Уди Алън и съпругата му Сун-И Превин изразиха възмущението си от документален филм, който засяга битуващото от десетилетия твърдение, че известният кинодеец е упражнявал сексуален тормоз над осиновената си дъщеря Дилън Фароу. Алън и Превин определят продукцията като "несправедливо нападение".

„Алън срещу Фароу“, дело на награждаваните режисьори Кирби Дик и Ейми Зиринг, е документален сериал от четири части, който връща на дневен ред една забравена таблоидна сензация, за да разкрие личната история на един от най-известните и публични холивудски скандали: обвинението в сексуално насилие срещу Уди Алън, включващо Дилън, тогавашната му седемгодишна дъщеря с Миа Фароу; последващи процес за попечителство, разкриването на връзката на Алън с осиновената дъщеря на Фароу, Сун-И Привен и спорните последици от случилото се през следващите години. Веднъж в светлините на прожекторите, заради партньорството си на и извън екрана, животът на Фароу и Алън е безвъзвратно счупен след публичното оповестяване на обвиненията за посегателство. "Алън срещу Фароу" дебютира на 22 февруари в стрийминг платформата HBO GO. 

Поредица преплита нови разкрития в разследването с щателно обединени интимни кадри от домашен семеен филм, съдебни документи, полицейски доказателства, видеозапис с разкритие и не оповестявани до момента аудио записи с ексклузивни, задълбочени интервюта по темата с Миа Фароу, Дилън Фароу , Ронан Фароу, семейния приятел Карли Саймън, прокурор Франк Мако, роднини, следователи, експерти и близки на семейството хора. Много от тях говорят публично за събитията за първи път. Поредицата включва и изявени творчески личности, които изследват работата на Алън в по-широк контекст и размишляват върху това как публичните разкрития за личния живот на един творец могат да доведат до преоценки на неговата работа.

„Алън срещу Фароу“ включва интимен поглед върху очарованата игра на ухажване и появата на Фароу и Алън като една от емблематичните двойки на Холивуд, която в продължение на десетилетие прави заедно тринадесет филма. С течение на времето, освен на общите им деца, Алан става баща и за децата на Фароу. И все пак, през целия им професионален успех и лични постижения има мътни подводни течения. Филмът на HBO разглежда разрушителните ефекти на травмата върху семейството и преследващите скептицизъм и реакции, които произтичат от такъв тип обвинения.

След излъчването на първия епизод говорител на Уди Алън и Сун-И Превин е направил изявление, в което се посочва, че създателите на документалната поредица "не са проявили интерес към истината". "Вместо това те са прекарали години в тайно сътрудничество със семейство Фароу и техните помощници, за да сглобят несправедливо нападение, осеяно с лъжи. От десетилетия е известно, че тези обвинения категорично са фалшиви", се посочва в изявлението.

85-годишният Уди Алън многократно е отричал, че е упражнявал тормоз над Дилън Фароу. Режисьорът настоява, че Миа Фароу е изфабрикувала твърдението за посегателство и го е "насадила" в съзнанието на Дилън, след като е научила за връзката му с осиновената ѝ дъщеря Сун-И Превин, тогава 22-годишна. Алън никога не е бил арестуван или даван под съд по обвинението, отправено за първи път през 1993-а и разследвано от щатската полиция в Кънектикът, където са живели Миа Фароу и децата ѝ.

В изявлението на Уди Алън и Сун-И Превин се посочва още, че "редица служби" са разследвали обвинението навремето, и "са установили, че в каквото и да е била накарана да вярва Дилън Фароу, над нея никога не е бил упражняван тормоз".

"За съжаление не е изненадващо, че мрежата, която излъчва това, има договор и бизнес отношения с Ронан Фароу. Въпросната продукция може и да привлече внимание, но това не променя фактите", се казва още в изявлението. Ронан Фароу - син на Миа Фароу и Уди Алън и брат на Дилън, нееднократно се е обявявал в подкрепа на сестра си.

Дилън Фароу благодари в Туитър за "несекващата подкрепа" и публикува линк към група, подпомагаща жертви на сексуален тормоз. "Да кажеш истината е трудно, но се надявам, че всички преживели подобно нещо, които са гледали първия епизод, знаят, че не са сами. Истината е нещо, което не може да бъде променено", казва Дилън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай