Връща ли се Теди Москов в Народния театър?

Международното положение, в което се намираме, напряга сериозно културните среди, коментира режисьорът

Връща ли се Теди Москов в Народния театър? | StandartNews.com

"Единственото, което не мога да простя, е предателството. Много ги изживях през годините - и човешки, и професионални. Иначе и у нас, и в Германия съм освобождавал артисти от репетиции, а имах и момент, в който артист се отказа от мен."

Така големият режисьор Теди Москов разказва за живота си в театъра и извън него, като се радва, че в последната му хитова постановка "Станете, за да легна аз!" не се е сблъскал с непрофесионализъм от колеги. В постановката си Теди използва музика, написана от баща му д-р Стефан Москов.

"Използвах я, за да припомня таланта му. Горд съм с майка си, баща си, жена си, сина си, с приятелите си също", казва режисьорът и с усмивка допълва: "С това представление показваме, че не само животът няма смисъл, а и театърът също".

Напоследък Москов не може да се оплаче от здравословни проблеми, макар да има високо кръвно, да спи по няколко часа, да не яде захар изобщо по съвет на доктора и да пие хапчета против аритмия и лека епилепсия.

"Инвалид първа степен съм и много ми липсва спортът, винаги съм обичал да карам ски зимата", казва Теди пред столичен ежедневник.

Немного отдавна режисьорът е изкарал тежко коронавирусна инфекция и е лекуван в Правителствена болница. "Хората ме спасиха по някакъв начин, но никак не беше лесно", споделя сериозно Теди.

"Знаете ли, аз нямам страх за много неща, но се притеснявам да не спра да съм любопитен, да не се самозабравя и да не спре да ми е интересно това, което правя, а другото е вятър, както се казва", споделя режисьорът.

"Международното положение, в което се намираме, напряга сериозно културните среди. Това е борба на Путин с цивилизацията", разсъждава над войната в Украйна Теди, който цитира професор Калин Янакиев. Според него е шок това, което се случва, най-вече за тези, които не знаят какво е комунистическа диктатура. "Има млади хора, които не знаят какво се е случвало. А иначе от Киев тръгва създаването на Русия, в което спомагаме и ние с азбука, религия и покръстване, така че неграмотните хора винаги ме смайват", казва Москов.

Относно ситуацията, в която се намира нашата страна с вдигането на цените, режисьорът е категоричен, че няма да се откаже от пътуването с кола, колкото и да му струва това. "Бензин, газ все поскъпват бясно нагоре. Но аз, ако трябва, ще намаля от храната, от дрехите, от всичко, ако трябва, и гол ще пътувам, но няма да се откажа от автомобила заради по-високите цени. Иначе не пазарувам, затова и не мога да каже кое колко се е увеличило като цени. Трудно е, разбира се, но винаги е имало и такива моменти."

Засега Теди Москов няма планове да поставя в Народния театър - графикът му до края на годината е пълен. "Може би някои от артистите на Народния ще играят в мои постановки, но и на това ще му дойде времето", коментира Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай