"Тимбукту" отнесе 7 награди "Сезар"

"Тимбукту" отнесе 7 награди "Сезар" | StandartNews.com

Седем статуетки, сред които за най-добър филм, получи драмата "Тимбукту" на връчването на френските филмови награди "Сезар". Церемонията на "френските Оскари" се проведе в Париж снощи.

Филмът на мавританеца Абдерахман Сисако беше фаворитът на 40-тите поред награди "Сезар". Самият Сисако получи приза за най-добър режисьор. Това стана два дни преди филмът да се състезава в надпреварата за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм - наградите на Американската кино академия ще бъдат връчени в неделя вечер.

Историята в "Тимбукту" се основава на реални събития, действието се развива в древен град в Мали по времето, когато селището било завзето от радикални ислямисти.

Шон Пен беше една от звездите на церемонията в Париж. Той получи почетна награда "Сезар" за цялостно творчество.

Призът за най-добра мъжка роля получи 25-годишният френски актьор Пиер Нинеу за образа на моделиера Ив Сен-Лорана в едноименния биографичен филм на режисьора Джалил Леспер. Наградата за най-добра женска роля отиде при 25-годишната Адел Анел заради ролята й в комедията на Тома Кайе "Изтребители".

Кристен Стюарт стана първата предствителка на САЩ, която получава френския "Сезар" - актрисата бе удостоена с наградата за най-добра поддържаща роля. 

„Сезар" (César) е национална филмова награда на Франция. През 1974 г. филмовият продуцент Жорж Кравен предлага идеята за създаванeто на френска филмова награда по подобие на американската кинопремия „Оскар". Връчва се от 1976 г. от френската филмова академия „Académie des arts et techniques du cinéma" според резултати от гласувания. Названието на наградата е в чест на автора на статуетката френския скулптор от италиански произход Сезар Балдачини. Церемонията по връчването на наградите се провежда ежегодно през февруари в парижкия театър Театър дю Шатле (Théâtre du Châtelet). Гласуването се извършва от 2 000 професионалисти, като между тях нямат право да участват филмови критици. На първата церемония по връчването на наградата „Сезар" на 3 април 1976 г. за първи президент е избран френският киноартист Жан Габен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай