Тери Джоунс се забавлява в София

Тери Джоунс се забавлява в София | StandartNews.com

"Историята невинаги е това, което се случва, а това, което хората искат да си мислят, че се е случило", споделя Тери Джоунс - водещ на исторически документални тв поредици и преподавател по средновековна история в Сорбоната и в UCLA. Дипломантът от Оксфорд, актьорът, режисьор и сценарист от култовата група на Монти Пайтън, идва за поредното издание на София филм фест. Преди време пак в родната столица Джоунс представи за първи път филма си "Шумът на върбите" пред изключително ентусиазирана публика. Феновете цитираха реплики и скечове от филмите на уникалните творци. Британските комици отдавна са влезли под кожата на почитатели от цял свят. Публиката в София не прави изключение - всички обожават творбите им, а Тери Джоунс и Майкъл Пейлин са били специални гости и са сред носителите на Наградата на София.

Сега Джоунс ще представи само класики. "Монти Пайтън и Свещеният граал" (1975), обявен от английските зрители за най-добрия британски филм на всички времена, е режисьорският дебют на Тери Джоунс и Тери Гилиъм. Това е пародия на легендата за крал Артур и неговото пътешествие в търсене на Свещения граал. Докато съвременен учен историк разказва пред камерата за рицарите на кръглата маса, сподвижници на крал Артур, един от тях влиза в кадър и съсича учения.

В "Животът на Брайън според Монти Пайтън" десетилетия след създаването му пре 1979-а няма шега, скеч или реплика, които да не се врязват в паметта на зрителя като толкова смешни, колкото е възможно да бъдат. Невероятното е, че почти всяка от монолитно забавните сцени служи на двойна цел, построявайки една от най-силните и безспорно вечни сатири в киното.

През 1983 г. "Смисълът на живота според Монти Пайтън" на Тери Джоунс и Тери Гилиъм печели голямата награда на журито на фестивала в Кан и заема важно място в киноисторията. Филмът се състои от шеметни скечове: музикален номер, посветен на свещеното семе; поглед към начина на хранене в отвъдното; търсене на изчезнала риба; посещението на г-н Смърт; поучителният разказ за г-н Креозот и ненаситният му апетит; безмилостно изследване на донорството на органи и т. н. За съжаление това е последният филм на Монти Пайтън, но той е недостижим. Тери Джоунс споделя, че работата му в групата е преди всичко писане, превърнато в особено важен момент за всички автори. "Ние на първо място сме писатели и след това изпълнители. Писането при нас е магическият момент на творчеството. А останалото е просто въпрос да запазим и пренесем магията на екрана", коментира Джоунс, който само като актьор и сценарист има над 38 филма. Композира и музиката към три от лентите на Монти Пайтън. Автор е и на песните към един от последните филми, на който е и режисьор - "Шумът на върбите" (1996).

Зрителите на София филм фест ще се насладят и на уникалното 150-минутно шоу "Монти Пайтън на живо (предимно)" - запис на последния от общо десетте спектакъла на легендарната комедийна трупа. В нея влизат Ерик Айдъл, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Тери Джоунс и Тери Гилиъм. Спектакълът е на сцената на O2 Arena в Лондон на 20 юли 2014 г. и е излъчен на живо в хиляди киносалони по света, както и по телевизиите в повече от 100 страни. На пресконференцията преди купона петимата споделят - в типичния пайтъновски стил - че смятат да повтарят този експеримент на всеки 33 години! Заглавието "Монти Пайтън на живо (предимно)" е с ведрото допълнение "Един падна, петима остават!" - реверанс към незабравимия Греъм Чапман, чийто образ неизбежно присъства в шоуто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай