Театър "Азарян" вдига завеса с "Чайка"

Никола Тороманов, Явор Гърдев и Мирослав Боршош са железен екип

Театър "Азарян" вдига завеса с "Чайка"  | StandartNews.com

"Бягства" на Веселка Кунчева е второто заглавие в новия афиш

Съдбовно сме свързани със сцената, припомни Явор Гърдев, който режисира спектакъла в НДК

"Чайка" на Чехов - може би най-любимият автор на Крикор Азарян - е първият спектакъл в новия театър, който носи името на големия режисьор. Завесата в някогашната зала 2 ще бъде вдигната на 26 октомври в НДК. В ролите са изпечените "чеховисти" Снежина Петрова, Николай Урумов, Владимир Пенев, Светлана Янчева, Михаил Мутафов, Захари Бахаров и Елена Телбис, Ованес Торосян, Лилия Гелева, Христо Петков, Стоян Габровски-Яков.

"Да отгледаш театър не е като да имаш здраво и щастливо дете, което къса плодове от градините на живота. Да отгледаш театър е като да имаш много чувствително и ранимо дете със слаба имунна система. За подобно създание трябва да се грижиш с много любов и внимание, с цялата си отдаденост. Всеки грозен шум, ругатня, обида или незачитане може да го прекърши. За нас театърът не е само билетчета и левчета. Той е състояние на духа", коментира шефът на НДК Мирослав Боршош. "Преди около половин година, когато с Мирослав Боршош заговорихме за идеята, предвкусвахме сложността в осъществяването й. Надявахме се, че ще е много приятно и смислено. Сега, пред финала, знаем колко по-трудно и приятно се случва това, което сме си представяли", каза сценографът Никола Тороманов, по-прочут като Фичо. Той побърза да се пошегува: "Вече имам чувството, че съм се родил в НДК - но не се оплаквам". Явор Гърдев, който за първи път в кариерата си поставя цялата "Чайка", сподели: "Вълнението е голямо - рядко съм ставал свидетел на откриване на нов театър в България. Всички ние тук се чувстваме съдбовно зависими от театъра - казвам го без патос. Пиесата разкрива как животите ни са неделими от това изкуство. А тези на хората от екипа буквално се отливат в проекта. Не е шега работа - нито да изиграеш "Чайка", нито да я разкодираш в днешния български контекст. Нито един режисьор не може да се справи сам с това. Актьорите са моите съавтори. Ние всички сме съучастници - но отговорността за крайния резултат нося само аз". Явор посяга за първи път към "Чайка" през 1999-а. Именно тогава поръчва превода на внезапно отишлата си Мария Вирхов, който използва сега. Тогава обаче не стига до премиера.

"Чехов е може би най-великият драматург. Колкото и послания да има в творбите му, те стигат до нас паралелно през комичното и трагичното. И най-важното от тях е, че без театър не можем. Веднъж стъпили в него, моментално го разпознаваме като мястото, което сме обитавали далеч преди да ни има и в което без съмнение ще останем завинаги. Установяваме го мигновено и окончателно. Още в незряла възраст. Където и да хвърлят пъповете ни, накрая те падат там. Един сади дърво, друг вдига къща, a трети сковава сцена, за да заживее на нея. Неметафорично. Буквално. Растем, съзряваме, стареем и умираме в театъра. Застанали в кръг около сцената, хванати за ръце, събрани в една световна душа. Ние, отиващите към театъра, всъщност се връщаме у дома", категоричен е Гърдев. Костюмите в представлението са на Свила Величкова, музиката традиционно е на Калин Николов, изпълнителен продуцент е Ростислава Генчева. Следващото заглавие в Театър "Азарян" е "Бягства" на Веселка Кунчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай