Таланти от странство в Х factor

Таланти от странство в Х factor | StandartNews.com

София. Кристофър и Жана направиха едни от най-успешните представяния в X factor. Момъкът от Швейцария смая журито с духа си - с ампутирани крака, свири и пя Hit the road Jack на Рей Чарлс и въодушеви всички, но отпадна в надпреварата. Дали Жана, която се изяви с хит на Джеси Джей и даде заявка да бъде пъстра, щура и необикновена, ще продължи напред, ще стане ясно утре. И двамата идват като от друг свят - Кристофър е от Женева, а Жана е живяла 6 години в Южна Корея, а после при съпруга си в Дания. Защо избират България и какво за тях е музиката, разкрива "Стандарт". Утре, неделя, на извънреден лайф ще бъдат обявени финалистите от кастингите, които продължават напред.

Кристофър е очарован от хаоса тук

Трудно е да се проумее как човек може да напусне подредената като часовник Швейцария и да иска да живее по нашите географски ширини. Особено човек с проблем, какъвто е Кристофър -младежът губи двата си крака след падане под влак. Той обаче е пленен от хаоса тук - там всичко било прекалено точно и ясно.

Кристофър пострадал в инцидента преди четири години, но няма право много да говори за това, защото все още се води процес. На въпрос какво му е дало сила и вдъхновение, че животът има смисъл, отвръща: "Бях много щастлив и винаги съм бил заобиколен от прекрасни хора. Когато се събудих в болницата, нямах вътрешни битки или терзания, усетих го като част от пътешествието. Не ми мина през ума дори, че мога да умра. Винаги съм знаел, че ще бъда тук. Затова ми беше някак си лесно да го проумея". До момента на перона битието му е бил удобно и сигурно - в пълен ред. И когато болката го връхлита, шокът е голям. "Тогава виждаш как човешкото тяло и връзката му със света се променя".

Казва, че днес е много ведър, защото има възможността да живее и да се усмихва. Музиката за него е креативна свобода. Кристофър открива някои от големите певци и групи покрай родителите си, които винаги пускали джаз вкъщи. Така започнал да пее парчетата на Рей Чарлс, когато бил на 12, а после да учи пиано - в Гугъл. Свалял ноти, после питал търсачката: "Как се свирят върху клавишите?" и така, докато овладял черно-бялото поле. Участвал е и режисирал музикални пиеси и в училище. Веднъж играл Елвис Пресли. Хората винаги са му казвали, че има хубав глас. Той не се хващал много на това. Но приятелите му го навили да се пробва в X factor.

За избора да живее в София вместо в Женева отвръща, че тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата. Почувствал, че у нас е на най-правилното място, че е като любов от пръв поглед. Харесало му, че усеща много душевност, топлота. Сега завършва като бакалавър в университет в Лондон, а у нас работи като бизнес консултант. Дали е пристигнал тук заради голямата любов? Той се усмихва и отвръща, че било сложно. След като с родителите му били на почивка у нас и Кристофър заявил, че иска да живее тук, всички го подкрепили и се преместили вкупом. Кристофър има сестричка на 10. Майка му не работи и я гледа, а баща му също като него консултира фирми и компании. Семейството било на екскурзия до Колумбия през лятото. Сестричката му е осиновена от Богота и решили да отидат заедно и да разгледат страната. Крис пише поезия и работи по това да я превърне в собствени песни. Споделя, че една от житейските дилеми, над които умувал напоследък, била как така музиката е толкова хубава и толкова еднаква.

Жана говори корейски

Ако някой може да разбере какво пее Сай в "Гагнам стайл", то това е Жана. Една от претендентките за титлата в шоуто X factor е живяла 6 години в Южна Корея и без проблем превключва на напевния език и демонстрира познания. Жана е музикална по рождение - и баба й, която е била 20 години окръжен съдия на Сливен, и дядо й, известен адвокат, свирели на цигулка. Била на 7, когато сама се записала във вокална група "Врабчетата". Станала и една от солистките, пяла "Облаче ле бяло". После продължила в радиохора на БНР, но учели предимно оперно пеене и й доскучало.

Всичко, което знам за музиката, е заради баба, казва Жана, която с годините овладяла пианото. Майка й учела също в музикално школо, но взела техническо висше образование. Сестрата на Жана пък е джудистка. Музиката за мен е отдушник, най-добър приятел, не мога да живея без нея, казва Жана.

На 18 поела към Южна Корея. Преди това завършила техникум за шивачество и фризьорство в Плевен. На прощъпалника съм хванала ножицата. Правила съм си прически много пъти сама, преди да изляза на сцената. Важното е фризурата ми да е изчанчена, да не е като на всяка втора по улицата, разказва Жана. Срещнала сина на учителката си по музика и научила, че майка му търси певици за Корея. Явила се на кастинг, одобрили я и излетяла към Сеул. От там цялата група се отправила в град Чангоуон, където бил първият им гастрол. После ходили и в Тегу и Пусан. Шест години пеели по бирени къщички, където правели и шоу. Веднъж развели и трикольора от сцената, засвирили хора и ръченици, които се превърнали в голям хит сред корейците. В репертоара влизали и руски и корейски песни. Първата седмица Жана не хапнала и залче от тяхната кухня - миризмата отпращала апетита й надалеч. Научила обаче да готви традиционната им супа с бялото зеле ким чи. "Тези хора много ме промениха. Супер консервативни са, което много ми допада. Чисти, първосигнални, като децата. Не се плашат от проблеми, а ги решават. Те ни приемат като бижута - ние сме бели, екстравагантни, с малки лица и много ни се радват. Тогава разбрах какво е да си на сцена всяка вечер", разказва тя. Една вечер срещнала в бара бъдещия си съпруг. Като чула, че се казва Стефан, помислила, че най-малкото е балканец. Той обаче се оказал датчанин. Влюбили се, заживели заедно и се родил синът им Леон. Стефан работи като корабен инженер, пътува често и рядко се засичат. Известно време Жана живяла в Дания при роднините му, но решила, че трябва да направи нещо повече за любовта си към музиката. Дошла си миналата година и започнала да пее с банди в клубовете. Свекърва й гледа 3-годишния Леон, но Жана се надява още през октомври да си го вземе в България.

Датчаните са много различни от нас. Ние сме толкова топли, а те са суперстудени. Когато записвахме сина ми в общината, за да му вземем документи, жената от гишето, щом чу, че съм българка, ме попита: "А защо не си черна?" Те смятат, че тук живеят роми. Изобщо се държат с чужденците, все едно са трета ръка хора, споделя Жана. За хлапето си казва, че е много музикален и емоционален, "чист българин по душа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай