Свалиха графит на Банкси от стена в Нотингам

Творбата е била прибрана в арт галерия в Есекс

Свалиха графит на Банкси от стена в Нотингам | StandartNews.com

Графитът на Банкси в Нотингам с изображение на момиче, което върти велосипедна гума вместо обръч, бе свален от стената, на която е създаден, и прибран в арт галерия в Есекс. Местните се надяваха, че творбата от октомври 2020-а ще оживи квартала им и ще остане като културен паметник в града им, пише "Гардиън", предаде "Площад Славейков".

На 17 февруари графитът е бил преместен от специалисти и откаран в галерия "Брандлър" в Брентуд, на 30 км от центъра на Лондон. Галерията е платила шестцифрена сума на собственика на сградата, за да придобие графита. Основателят ѝ Джон Брандлър е колекционер на произведенията на Банкси, притежава и "Season’s Greetings", появил се на гараж в Порт Талбът, Уелс, през 2019-а. Неговите планове са да изложи графита пред публика в Съфолк по-късно тази година.

Собственикът на сградата в Нотингам е пожелал да остане анонимен. Той е потърсил местни организации, благотвортилени каузи и институции, на които да дари произведението, но преговорите не довели доникъде, защото „никой не искаше да се ангажира със собствеността му“. Пред местните издания той е отказал да сподели сумата, срещу която галерията е закупила графита, но казва, че парите ще отидат за благотворителност.

Момичето с велосипедна гума бе изобразено до колело, заключено на близкия стълб. Оригиналният велосипед по-късно бе премахнат от самия собственик на сградата от съображения за сигурност, но местните първоначално решиха, че е откраднат.

"Тъжно е, че графитът на Банкси няма да остане в Нотингам, създаден е там с причина", коментират потребителите на Туитър. Някои предположиха, че графитът е препратка към историята на града като един от водещите производители на велосипеди, популярната марк "Raleigh" е създадена там през 1887-а. 

"Графитът се отрази много добре на града, появи се посред Ковид, когато всички преминавахме през тежък период и донесе моменти на радост и доволство – отбелязва Саймън Бристоу, начело на проект за съживяването на града. – Но сега, за жалост, е в ръцете на друг". Бристоу твърди, че се е опитал да се свърже с екипа на Банкси, за да обсъдят бъдещето на графита, но е получил препоръка да не го премества. Затова Бристоу се надява, че някой ден творбата отново ще се върне в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай