Стоянович при българите в Будапеща

Стоянович при българите в Будапеща  | StandartNews.com

Министърът на културата д-р Петър Стоянович даде начало на тържествата в Будапеща, посветени на 24 май и 100-годишнината на Дружеството на българите, една от най-старите организации зад граница, която никога не е прекъсвала работа.

На празника в неделя пред нашия културен дом в унгарската столица дойдоха над 500 етнически българи. Честванията започнаха с празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Стоянович връчи "Златен век" на известния унгарски режисьор Ищван Наги. Той е един от основателите и ръководителите на Малко театро - Будапеща, единственият професионален български театър зад граница. За изминалите 18 години трупата е изиграла 58 постановки на българска тематика с участието на 83 творци от двете държави. На година в афиша й има средно по 80 представления.

На тържеството присъстваха и нашият посланик Бисерка Бенишева, Димитър Танев - председател на Дружеството на българите в Унгария, Данчо Мусев - председател на Българското републиканско самоуправление, Олга Попова -директор на културния ни институт. Стоянович връчи и почетни грамоти на видни унгарски българисти и културни дейци за техния принос за популяризиране на нашата култура и литература. Сред призьорите са скулпторите Фридьеш Янцер и Габор Сабо и артистите от танцовите фолклорни състави "Росица", "Зорница", "Янтра" и "Мартеница".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай