Стивън Спилбърг с нов филм за „Оскар“

Гледаме на Киномания “Семейство Фабелман”

Стивън Спилбърг с нов филм за „Оскар“ | StandartNews.com

Полубиографичният филм на Стивън Спилбърг “Семейство Фабелман” е сред големите хитове на предстоящата Киномания. Лентата грабна наградата на публиката на фестивала в Торонто, а вече е и фаворит за Оскарите. Маестрото изповядва моменти от собственото си детство, разкривайки травми от сложните отношения между родителите му.

Създателят на “Списъкът на Шиндлер”, “Челюсти” и “Извънземното”, обръща камерата към 50-те и 60-те години на миналия век в Аризона. Във фокуса на драмата е заплененият от киното Сами Фабелман – огледален образ на Спилбърг. Досега той не си е позволявал личното му битие да влезе до толкова сериозна степен в сценариите му. Темите за родителството и семейната вина го занимават от “Близки срещи от третия вид” и  “А.I. Изкуствен интелект” до “Хвани ме, ако можеш”.  

Когато зрителите се срещат със Сами, той ще гледа първия си филм - “Най-великото шоу на Земята” на Сесил Б. Де Мил. Датата, припомнена с точност, е 10 януари 1952 г. Бащата на Сами – Бърт, е инженер, който му обяснява механиката на движението на екрана. Майката Мици – пианистка с жизнена душа, добавя, че филмите са като сънищата, които никога не забравяш. “Сънищата са страшни”, отвръща момчето.

Филмите се превръщат за момчето в бягство от тревожната домашна атмосфера, от разпадането на брака на родителите му. Постепенно - през проби, грешки, експерименти, се ражда един от най-големите таланти на съвременното кино.  

“Наистина използвах лепило и слюнка, за да разбера как мога да съединя нещата”, спомня си Спилбърг.

Сценарият на филма е създаден в тандем с Тони Кушнър, с когото са заедно още от “Мюнхен” и “Линкълн”,  а неотдавна и в “Уестсайдска история”. Спилбърг споделя, че докато са работели по текста, Кушнър се е превърнал в негов терапевт, на когото той, пациентът, разказва спомените си. “Говорех дълго, а Тони ме слушаше. През 2020 г. не знаех какво ще се случи с изкуството , а и с живота след година. Нещата се влошаваха и почувствах, че трябва да оставя нещо след себе си. Това беше начин да върна мама и татко, да направя сестрите си Ан, Сю и Нанси по-близки до мен. Но нямам намерение да се пенсионирам и филмът не е моята лебедова песен”, обяснява той.

В главните роли са Мишел Уилямс (Мици Фабелман), Пол Дейно (Бърт Фабелман), Сет Рогън (Бени), Гейбриъл Лабел (Сами Фабелман), Джийни Бърлин (Хадаса), Джъд Хърш (чичо Борис), както и режисьорът Дейвид Линч, който се въплъщава в образа на Джон Форд. “Юнивърсал пикчърс” пуска “Семейство Фабелман” на 23 ноември в САЩ.  

"Семейство Фабелман", почти биографичният филм на световноизвестния режисьор Стивън Спилбърг, ще бъде показан на 25 ноември в зала едно на НДК. Киномания започва от 17 ноември и ще продължи до 4 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай