София филм фест пуска балкански хитове онлайн

Лентите могат да се гледат до 11 април

София филм фест пуска балкански хитове онлайн | StandartNews.com

„София филм фест” (СФФ) предлага най-доброто от киното на Балканите в онлайн версия на 25-ото издание на фестивала. Филмите могат да се гледат на online.siff.bg до 11 април.

Номинираният за международен Оскар и носител на наградата на Домейн Бойар за най-добър балкански филм на 25-ия София Филм Фест „Quo Vadis, Аида?” на най-успешната босненска режисьорка Ясмила Збанич (позната у нас с филмите си „Гърбавица“ със „Златна мечка“ от Берлин и „По пътя“) е разказ за едно от най-жестоките събития в Европа през 90-те години на миналия век – в последните дни на босненската война през юли 1995 година са избити 8 000 момчета и мъже по време на геноцида в Сребреница. В опустошителния разказ на Ясмила Збанич за зверствата от този период е уловен ужаса на геноцида, както и абсурдното безразличие, което позволява всичко това да се случи.

Удостоен с награда в Сан Себастиан, пълнометражният дебют на Море Рача „Галактика Андромеда“ (Косово) пресъздава историята на 52-годишен безработен механик, който наема ремарке, за да живее в него. Дъщеря му е в тийнейджърска възраст и е изпратена в сиропиталище след смъртта на майка ѝ. Въпросът е дали двамата ще успеят да се сближат.

Румънският режисьор Раду Жуде е откритие на София Мийтингс от преди повече от десетилетие. Премиерата на „Главни букви“ беше на Берлинале 2020. В основата на филма е истински случай, разиграл се преди 40 години по време на режима на Николае Чаушеску. В провинциално градче се появяват тебеширени графити, написани с главни букви. Тайната полиция открива, че „терористът“ е 16-годишен студент, който е обвинен в „стремеж към свобода“.

Копродукцията между Сърбия, Германия и България „Жив човек“ на режисьора Олег Новкович е разказ за живота на един застаряващ рокер Джела, принуден да се справя с досадната монотонност на ежедневието, в стремеж да се втурне отново на път и да съживи старата слава. Главната роля е поверена на Никола Джуричко, когото публиката помни от „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ на Радивое Андрич, а също и от свръх-популярния телевизионен сериал „Stranger Things“. Български копродуценти на „Жив човек“ са „Чучков Брадърс“.

Най-новият филм на хърватския режисьор Далибор Матанич „Зора“ е вторият филм от своеобразната трилогия „Слънце“ – първият е „Зенит“ („The High Sun”), удостоен с наградата на журито от секцията „Особен поглед“ в Кан 2015. Като смесва алегорията с твърде познатата тема на общностите, разделени по идеологически и религиозни причини, хърватският режисьор създава завладяваща драма, заредена с високо напрежение.

Драматично-забавна история от Босна и Херцеговина пренася зрителите във времето на предвоенна Югославия. „Концентрирай се, бабо“ на Пиер Жалица пресъздава отношенията в едно семейство - през пролетта на далечната вече 1992 година на членовете на голямо семейство им се налага да се събeрат около смъртното легло на възрастната си майка и свекърва. Междувременно в Сараево започва истинска война.

„Оазис“ е филм на сръбския режисьор Иван Икич, представен с успех на фестивала във Венеция миналата година. Копродукцията между Сърбия, Словения, Нидерландия, Босна и Херцеговина и Франция събира три отделни любовни истории за хора в едно забравено от Бога място – специален дом за деца с интелектуални затруднения, изоставени от родителите си.

Премиерата на „Призраци“, дебютна творба на сценаристката и режисьор Азра Дениз Окяй, е в международната Седмица на критиката на фестивала във Венеция 2020. Копродукцията между Франция, Турция и Катар проследява пътищата на четирима герои, които се пресичат в интересна мозайка в един ден, изпълнен с бунтове, вълнения и прекъсване на тока в Истанбул.

Копродукцията на Северна Македония, Сърбия, България (Гала Филм), Косово и Словения „Просто хора“ на режисьора Игор Иванов е драматичен разказ на шест различни истории за стремежа за оцеляване, съхраняване на любовта и постигане на изкупление. Във филма участват Наташа Петрович (член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ) и българската актриса Йоана Буковска-Давидова.

Филмът на словенския режисьор Мирослав Мандич „Сан Ремо“ e трогателна любовна история, в която фрагментирани спомени се връщат в съзнанието от песен. Главният герой Бруно се опитва да избяга от дом за стари хора, въпреки че паметта му изневерява ден след ден.

„Шивач“ е дебютният филм на Соня Лиза Кантерман, който поставя фокус върху последиците от икономическата криза в Гърция. Филмът разказва историята на Никос, майстор шивач, който не се вписва в заобикалящия го свят. Участвал като проект на София Мийтингс, филмът на Соня Кантерман печели в Солун наградата на ФИПРЕССИ, ERT и Специалната награда на Младежкото жури.

Гръцкият режисьор Христос Нико реализира едно интересно предизвикателство – да пресъздаде пандемично усещане в сюжета на своя филм „Ябълки“, написан в съавторство със Ставрос Раптис. Двамата конструират разказ за световна пандемия, която причинява внезапна амнезия, а главният герой Арис, мъж на средна възраст, е включен в програма за възстановяване, предназначена да помогне на пациентите да изградят нова самоличност. Премиерата на филма беше миналата година в програма „Хоризонти“ на Венеция.

* „Quo Vadis, Аида?” („Quo Vadis, Aida?“) – Босна и Херцеговина-Австрия-Румъния-Нидерландия-Германия-Полша-Франция-Норвегия-Турция, режисьор Ясмила Збанич.

* „Галактика Андромеда“ („Andromeda Galaxy“) – Косово-Испания-Италия-Северна Македония, режисьор Море Рача;

* „Главни букви“ („Uppercase Print“) – Румъния, режисьор Раду Жуде;

* „Жив човек“ („The Living Man“) – Сърбия-Германия-България, режисьор Олег Новкович;

* „Зора“ („The Dawn“) – Хърватия-Италия, режисьор Далибор Матанич; * „Концентрирай се, бабо“ („Focus, Grandma”) – Босна и Херцеговина-Турция, режисьор Пиер Жалица;

* „Оазис“ („Oasis“) – Сърбия-Нидерландия-Словения-Босна и Херцеговина-Франция, режисьор Иван Икич;

* „Призраци“ („Ghosts”) – Франция-Турция-Катар, режисьор Азра Дениз Окяй;

* „Просто хора“ („Only Human“) – Северна Македония-Сърбия-България-Косово-Словения, режисьор Игор Иванов;

* „Сан Ремо“ („Sanremo“) – Словения-Италия, режисьор Мирослав Мандич;

* „Шивач“ („Tailor“) - Гърция-Германия-Белгия, режисьор Соня Лиза Кантерман;

* „Ябълки“ („Apples“) – Гърция-Полша-Словения, режисьор Христос Нику;

Eдинична цена – 8 лева. Пакетът от 12 филма е на цена 25 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай