СНИМКИ: "Аз съм Шарли" гарнира "златните глобуси"

СНИМКИ: "Аз съм Шарли" гарнира "златните глобуси"  | StandartNews.com

Независимата лента "Юноша", снимана 12 години, триумфира в Лос Анджелис

Джордж Клуни поздрави християните, евреите и мюсюлманите и се обясни в любов на Амал

Докато в Париж милион и половина дефилираха срещу тероризма, звездите, дошли на церемонията за раздаването на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис, също почетоха паметта на жертвите. Кибератаката срещу "Сони пикчърс" и насилието във Франция, което е опит за отнемане свободата на словото, се оказаха сред темите, засегнати от всички качили се на сцената артисти. Повечето от тях, сред които и Джордж Клуни, се появиха с баджове "Аз съм Шарли". Той поздрави християните, евреите и мюсюлманите, които вървяха рамо до рамо в Париж и на други места по света.

"Изключителен ден. По улиците на Париж и на други градове милиони излязоха по улиците. Те не маршируваха в знак на протест. Те маршируваха в подкрепа на идеята, че няма да живеем в страх. Ние не го правим. Така че аз съм Шарли. Благодаря ви", изрече развълнуваният актьор, след като получи приза на името на "Сесил Б. де Мил" за цялостен принос.
Противно на слуховете, че между него и съпругата му Амал вече има раздори и дори се заговори за временна раздяла, двамата изглеждаха по-близки от всякога.

"53 години чаках любовта и най-после я намерих. Не бих могъл да бъда по-горд от факта, че съм твой съпруг", обърна се Клуни към съпругата си.

Независимата нискобюджетна лента за съзряването - "Юношество" - тържествува на 72-те "златни глобуси". Тя е снимана в продължение на 12 години. Получи три отличия от пет номинации - за драма, за режисура на Ричард Линклейтър и за най-добра актриса в поддържаща роля за Патриша Аркет. "Когато преди 14 години Ричард дойде при нас със своя проект, ние казахме "да". Той демонстрира изключителна човечност и смиреност и вложи голяма част от себе си в този филм", каза на церемонията продуцентът на "Юношество" Джонатан Серинг. Самият Линклейтър сподели, че творбата е била твърде лична както за него, така и за всички проекта.

Любопитното е, че спряганата за фаворит сатира "Бърдмен" отбеляза отстъпление. Лентата, която водеше по номинации за "глобусите", се размина с приза за най-добра филмова комедия или мюзикъл и спечели само за най-добър актьор (Майкъл Кийтън) и най-добър сценарий за екипа, ръководен от режисьора му Алехандро Гонсалес Иняриту.

Британската биографична лента "Игра на кодове" за математика Алън Тюринг беше напълно пренебрегната при раздаването въпреки популярността на изпълнителя на главната роля Бенедикт Къмбърбач. В А-отбора на актьорите затвърдиха позициите за оскарова слава две звезди, превъплътили се в борещи се със сериозни заболявания хора. Джулиан Мур спечели приза като болна от Алцхаймер в ранен стадий жена във "Все още Алис". Еди Редмейн пък получи мъжкия еквивалент за брилянтното си превъплъщение в образа на прочутия британски учен и космолог Стивън Хокинг в "Теорията на всичко".
"Левиатан", интерпретация на режисьора Андрей Звягинцев на историята на библейския Йов, спечели овации и награда за най-добър чуждоезичен филм. Историята е разказана чрез сюжет от съвременна Русия и препратка към едноименното съчинение на знаменития английски философ Томас Хобс. Световната премиера на "Левиатан" бе на 67-ия кинофест в Кан, където беше отличен за най-добър сценарий. Оттогава обира всички награди, където се появи - сега е номиниран за престижната БАФТА, а е възможно да влезе и в генералната битка за оскарите през февруари.

Развоят на 72-ите "глобуси" обаче няма да повлияе върху предстоящите номинации за най-престижните киноотличия, тъй като гласуването за тях приключи - те ще бъдат обявени на 15 януари. Случилото се може да окаже ефект върху самата оскарова надпревара със затвърждаването и размяната на позициите на фаворитите.

Фешън шестица за британките

"Британска модна инвазия" - така "Дейли мейл" определи елегантността, с която актрисите и вип гости от Острова блеснаха на "глобусите".

Фешън експертите с нетърпение очакваха първата голяма публична кино проява на съпругата на Джордж Клуни - Амал. Тя бе заложила на класическа черна рокля с голо рамо на "Диор". Тоалетът бе определен като изискан, докато белите й ръкавици до лакътя предизвикаха спорове. Някои експерти ги определиха като смел избор, докато други иронизираха Амал, кръщавайки я шеговито "Golden Gloves" ("златни ръкавици"). На чантичката й имаше значка "Аз съм Шарли".

Най-дръзкият тоалет, решен в бяло, бе на британката Розамунд Пайк, звездата от "Не казвай сбогом". Тя роди второто си бебе само преди месец, но беше в зашеметяваща форма. Творението на Вера Уанг бе определено като изискано и секси. Сиена Милър и Ема Блънт също бяха похвалени за тоалетите си и направи впечатление, че повечето британки бяха заложили на светлите цветове като бяло и екрю.

Критики обаче получи бременната Кийра Найтли за избора й на бледосиния "Шанел" с апликации от пеперуди и пера. "Това не бе най-добре облеченото коремче на бъдеща майка. Тя би изглеждала по-добре в сериала "Малка къща в прерията", коментира модната специалистка Мери Алис Стивънсън.

Като цяло звездите предпочетоха тоалети в сребристо, бяло и червено. Актрисите заложиха на естествени прически със спуснати коси и минимално количества бижута.

Колежката им отвъд океана Джулиан Мур получи най-висока оценка. На церемонията в Бевърли Хилс тя се появи в тоалет на "Живанши", създаден специално за нея от Рикардо Тиши. Пайетите преминаваха от сребрист металик в черно.
Силно впечатление направиха искрящият сребристо-черен тоалет с панталон на американката Ема Стоун и спуснатата й коса, които донякъде нарушиха каноните на "Златните глобуси", според които се залага на тежките рокли. Победоносният тренд на червеното, лансиран още миналата година, беше продължен от Вайола Дейвис в "Дона Карън", от Алисън Уилямс, Лена Дънам и Хелън Мирън. В огнена палитра беше и Катрин Зита-Джоунс. Съпругата на Майкъл Дъглас обаче втрещи гилдията с лицето си, което напоследък явно е преживяло много намеси на не особено талантливи пластични хирурзи.

Отличниците

Кино

- Драма - "Юношество"
- Комедия или мюзикъл - "Гранд хотел Будапеща"
- Актьор в драма - Еди Редмейн за "Теорията на всичко"
- Актриса в драма - Джулиан Мур за "Все още Алис"
- Режисьор - Ричард Линклейтър за "Юношество"
- Актьор в комедия или мюзикъл - Майкъл Кийтън за "Бърдмен"
- Актриса в комедия или мюзикъл - Ейми Адамс за "Големи очи"
- Актьор в поддържаща роля - Джей Кей Симънс за "Камшичен удар"
- Актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет за "Юношество"
- Чуждоезичен филм - "Левиатан" (Русия)
- Анимация - "Как да си дресираш дракон 2"
- Сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту и екипа на "Бърдмен"
- Оригинална музика - Йохан Йохансон за "Теорията на всичко"
- Оригинална песен - "Glory" на Джон Леджънд и Комън от филма "Селма"

Телевизия

- Драма - "Аферата"
- Актьор в драма - Кевин Спейси за "Къща от карти"
- Актриса в драма - Рут Уилсън за "Аферата"
- Комедия или мюзикъл - "Трансродител"
- Актьор в телевизионна комедия или мюзикъл - Джефри Тамбор за "Трансродител"
- Актриса в комедия или мюзикъл - Джина Родригес за "Девствената Джейн"
- Минисериал или тв филм - "Фарго"
- Актьор - Били Боб Торнтън за "Фарго"
- Актриса - Маги Джиленхал за "Благородна жена"
- За поддържаща мъжка роля - Мат Боумър за "Нормално сърце"
- За поддържаща женска роля - Джоан Фрогат за "Имението Даунтън"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай