Скритият Рим

Малкият и Големият двор на Микеланджело са в Баните на Диоклециан

Скритият Рим | StandartNews.com

* Християнски църкви са се приютили в имперски постройки, древният град е потопен в съвременния

* Незабележими табели водят към музеи с уникални експозиции

* Малкият и Големият двор на Микеланджело са в Баните на Диоклециан

Симана Марковска е автор на блог за пътешествия под името Маня Туристката. Блогът скоро навърши 2 г., а междувременно към него се присъединиха електронният и аудио-пътепис „ОАЕ за начинаещи“ и книгата „Йордания за начинаещи“. Пътеписът "Скритият Рим" е част от книгата "Антология на миражите".*

Не зная дали има човек, който да не мечтае за Рим, независимо дали вече е бил там или не. Градът има навика да се просмуква. Дори и само идеята за града. Някои от най-разпознаваемите гледки в света са тук. Една от най-великите империи, съществували някога. Хората, измислили тротоара. Обществена баня за 3000 човека. Фонтан, който според местните гидове носи на общината по 300 евро на ден само от човешката заблуда, че хвърляне на пари във водата води до сбъдване на желания. Катедралата, построена върху Камък. Панини и джелато. 

Древният Рим наднича отвякъде

В някои свои проявления Рим е очевиден. Но в други е скрит по едни особено специални начини. Преди години бях гледала документален филм за Рим, който е скрит под Рим – етажи и етажи римско-имперски сгради под ренесансовия и модерен повърхностен пласт. Точно там не успях да вляза, не пускат обикновени простосмъртни като мен. И може би с право, авторите на въпросния филм твърдяха, че конструкциите се крепят на магия и могат лесно да се срутят върху лекомисления любопитко.

Открих други скрити Рим-ове, които всъщност са общодостъпни. Един отявлен пример са християнските църкви, скрити в древни имперски постройки. Може би най-известен е Пантеонът, започнал живота си като храм на всички богове от началото на 2-ри век сл.н.е., а днес поминуващ като базилика, посветена на Света Мария и Мъчениците.

В баните на император Диоклециан от края на 3-ти век пък е скрита друга Света Мария – този път на Мъчениците и Ангелите. А в самия имперски Римски форум, където се намира Пъпът на света, от стария Храм на Ромул е останало само преддверието, защото в останалата част се е настанила базиликата на Свети Козма и Дамян.

Самият древен Рим пък се е изхитрил да се скрие буквално навсякъде из съвременния. Портици с арковидни колонади се прокрадват из вътрешни дворове, части от древни зидове надничат към улиците измежду къщите, цели сгради са вдигнати върху основите на стари градежи. Ако решите да се разходите по древния път, свързвал имперската столица с крайбрежието – Виа Апия Антика, ще видите как Портата на Аврелиан от края на 3-ти век се е скрила в Портата Сан Себастиан от 15-ти. Още по-нататък по Виа Апия ще откриете подземния свят на ранното християнство в две от шестте отворени за посетители Катакомби на Рим. В тази на Свети Каликст например са погребани 15 папи и 60 мъченици, в компанията на още към половин милион ранни християни.

Света Мария на Ангелите и Мъчениците

За мен най-голямата изненада обаче бяха огромните музеи, скрити … в други музеи. Без практически никаква индикация от вида на, да речем, информационна табела, брошура, дипляна, уеб-сайт или даже малка Фейсбук страничка. Единствено бледа незабележима табелка, самата тя умело скрита сред интериора. Намерих цели два такива музея, може да има и повече.

Единият беше скрит в обекта Крипта Балби – група подземия, доказващи, че Рим е построен основно върху Рим. Изненадата ме очакваше на горните три етажа, съдържащи разказ за историята на Криптата, зали с артефакти от различни периоди, включително от времето, когато долу е оперирала цяла стъкларска работилница. Плюс стая със скици на студенти по архитектура - как според тях може да е изглеждал обектът в дните на своята младост.

Музеят на Крипта Балби

Другият ми скрит музей намерих в Баните на Диоклециан. След като човек разгледа онова, което е останало от Баните днес, на излизане може да обърне внимание (или не) на невзрачната табелка, оповестяваща със стрелка, че ето натам се намират Малкият и Големият двор на Микеланджело. Без повече обяснения.

И двата двора са четириъгълни, опасани с портици и представляващи лапидариуми. Мраморни стели с пространни надписи, цели статуи, торсове, глави – на хора, коне и бикове, капители, колони.А целият втори етаж, опасващ Големия Микеланджелов двор, съдържаше експозиция. С демонстрации как са изглеждали тези земи и седемте им хълма в праисторическите времена. С реконструкции на разкрити погребения от древността и гробните дарове, които да осигурят на собственика по-добър живот във вечността. Със спомени за Етруските – първата цивилизация, приобщена към империята по начина, наложил се впоследствие като световен модел. Одобряваш цивилизацията, завладяваш я, обявяваш я за римска, даваш статут на граждани на благородниците, които са успели да преживеят завладяването. Работел е безотказно.

Убедена съм, че Рим е скрил още невероятни неща за мен, чакащи да ги открия. Идвам!

* "Антология на миражите" събра 50 пътеписа от цял свят

Антология на миражите | Цена: 27.9 лв — ХЕРМЕС„Антология на миражите“ събира 50 пътешествия в една книга. Мираж от местата, където винаги сте искали да бъдете. Те са на български журналисти и пътешественици, които разказват за впечатляващи шедьоври на човешкия гений и природни забележителности. Изданието вече е в книжарниците и носи логата на издателство "Книгомания" и ABUJET (Българска асоциация на журналисти и писатели по туризма). Солидният том от 400 страници е с автентични цветни снимки, като оформлението е дело на дизайнера Тодор Манолов. Снимката на корицата е на Мария Пепелджийска от пътуването й в Сахара.

На пътешествия в четирите посоки на света като гидове ни повеждат журналистите Антоанета Титянова, Бойка Асиова, Бойка Велинова, Ваня Василева, Веселина Филипова, Георги Милков, Даниела Денева-Казанджиева, Евгения Атанасова-Тенева, Елица Лукова, Иван Кръстев, Исак Гозес, Искра Койнова, Камелия Илиева, Карина Бялкова, Кристиан Минчев, Лилия Попова, Лора Лукова, Людмила Марталер Славова, Магдалена Гигова, Мария Мира Христова, Мария Пепелджийска, Мира Баджева, Мира Добрева, Милена Димитрова, Милена Хлебарова, Наталия Бояджиева, Неделя Щонова, Нейка Кръстева, Оля Ал-Ахмед, Павлина Михайлова, Пламен Старев, Петра Талева, Симана Марковска, Симеон Гаспаров, Симеон Идакиев, Славяна Манолова, Соня Алексиева и Юлия Вълкова.

С тази книга ще преминете по стъпките на туристите по Шан-з-Елизе; ще прекосите Луксор до Нубийските пирамиди в Судан;   ще се гмурнете в тюркоазените води на островите на Индонезия; ще заредите чакрите си на Старе място в Краков; ще се спуснете по ледените фиорди в Норвегия; ще се заредите с енергия от храмовете в Камбоджа; ще се озовете на авантюра с дъжд в Сахара; ще се отдадете на ленив следобед в Хавана; ще идете на мотори при Дракула в Трансилвания; ще изкачите стъпалата на Висящия манастир в Шанси, Китай; ще почувствате пиршество за всички сетива пред водопада Игуасу в Бразилия.

„Колумб е имал шанса да открие нови земи, а на най-храбрите от нас им е писано не само да ги обиколят, ами и да са предавали репортажи от там. Приключенията променят съдбите ни. Неслучайно над три дузини от най-пламтящите пера, обходили целия глобус, се съгласиха да опишат най-прочутите забележителности и чудеса на света“, споделя в предговора на „Антология на миражите“ съставителят Милена Димитрова.    

ABUJET

През 1954 г. журналисти от Белгия, Испания и Италия поставят началото на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма – FIJET. Само две години по-късно в България се учредява Българската асоциация на журналисти и писатели по туризма – ABUJET. Сред учредителите са известни писатели, журналисти, видни интелектуалци, като Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Ивайла Вълкова. Днес в АБУЖЕТ членуват над 60 писатели и журналисти от водещи български медии, както и много блогъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай