Скандалите на Вълка

Скандалите на Вълка  | StandartNews.com

Въпреки че е малко зад двата основни фаворити за "Оскар" по номинации ("Гравитация" и "Американска схема"), "Вълкът от Уолстрийт" произведе най-голям обществен дебат. Дуото Скорсезе-Ди Каприо е едно от най-влиятелните в историята на киното и способно на страхотен ефект. 100 милиона бюджет и до момента над 300 милиона долара бокс офис. Насилие, секс и триумф на човешката безскрупулност са все теми, които носят странно обаяние особено когато са разиграни под диктата на доказан майстор като Скорсезе. Тричасовата лента обаче предизвиква серия от скандали, навличайки си гнева на прототипи, природозащитни организации, обикновени хора. Напълно обяснимо, тъй като историята е вдъхновена от биографията на Джордан Белфърт, сочен за един от основните виновници за финансовия колапс - създадената от него финансова пирамида от над 60 милиарда долара вероятно ще остане завинаги ненадмината.

 

Ето разприте, които "Вълкът от Уолстрийт" продължава да създава.

 

Юрист съди лентата за $25 милиона

Юрист, който твърди, че филмът го представя в непривлекателна светлина, заведе дело срещу създателите му за обезщетение от 25 милиона долара. Андрю Грийн, прототип на героя Ники Коскоф, изпълняван от актьора П. Дж. Бърн, настоява също прожекциите на филма да бъдат спрени. Грийн е ръководел корпоративните финанси на "Стратън Оукмънт" (фирмата на Вълкът) през 90-те години на миналия век. В подадените в съда документи се изтъква, че създателите на филма са представили Грийн като престъпник и наркоман, което юристът счита за непростим удар по имиджа му. В лентата има момент, в който Грийн обръсва главата на служител и в замяна му обещава награда от 10 000 долара и секс с друга служителка в офиса. Юристът във филма е и от основните съветници по успех и грандомания на възприемчивия Леонардо ди Каприо. Според реалния юрист подобно представяне във филма би навредило на бъдещите му сделки и реално ще го лиши от прекалено големи суми, за да може да прости на "Уорнър" за зловещото му представяне.

 

Над 500 пъти fuck

"Вълкът от Уолстрийт" успя да мине считаните за вечни рекорди по псувни в лентите на Тарантино. Думата fuck се повтаря 569 пъти в репликите на героите; факт, който предизвика обичайната вълна от недоволство на по-чувствителните към нецензурния език зрители. Заради псувните, насилието и секссцените филмът мигновено бе забранен в редица азиатски държави, а дори в Щатите е забранен за под осемнайсетгодишни, освен ако не са придружени от родителите си.

 

Предишният рекорд по нецензурен език бе на филма на Спайк Лий от 1999 г. "Лятото на Сам", в който fuck е употребена 435 пъти. А "Вълкът от Уолстрийт" не е първият филм, с който 72-годишният Скорсезе попада в класацията за най-често използване на нецензурната дума. Той присъства в Топ 20 с още два от големите си хитове "Казино" (422) и "Добри момчета" (300).

 

PETA се гневят на Лео

Леонардо ди Каприо си навлече гнева на прословутата организация за защита на животните PETA. Причината е твърде често намесваното в сцените шимпанзе, което успешният брокер размахва и прегръща при всеки успех. Над 40 000 привърженици на ПЕТА са подписали петиция срещу употребата на животни в лентата - освен маймуната се появяват лъв, змия, риба и много други. Самият Лео ди Каприо пък разкрива, че живял с шимпанзето в продължение на 3 седмици, за да може маймунката да свикне с него. "Надявам се следващия път, когато Лео получи сценарий, в който има герой шимпанзе, ще си спомни, че тези чувствителни животни са откраднати от техните майки и са тормозени без причина във филмите", казват от ПЕТА. Леонардо ди Каприо не коментира петицията, но доста скоро след премиерата на филма се дистанцира от образа, който играе. "Моля ви, не ме сравнявайте с този пич. Аз нямам нищо общо с него. Вие не сте с ума си, щом ме свързвате с истинския Джордан Белфърт", тросна се секссимволът, който обаче на екран влиза в кожата на алчния брокер сякаш наистина има същите ценности като неговите.

 

Рецептите за успеха според Джордан Белфърт

"Вярвам в пълното себеотдаване. Ако искаш да си богат, трябва да програмираш разума си за това. Трябва да се откажеш от всички мисли, които са те правили беден, и да ги заместиш с нови мисли - богати мисли."

 

"Единственото нещо, което стои между вас и вашата цел, е скапаната история, която постоянно си разказвате за това защо не можете да постигнете целта си."

 

"Успелите хора са 100% убедени, че са господари на собствената си съдба. Те не са продукт на обстоятелствата, те създават обстоятелствата. Ако обстоятелствата около тях не струват, те ги променят."

 

"Победителите използват думи като "трябва" и "ще"."

 

"Когато си поставяш ниски стандарти в живота, вредиш на всички, с които пътищата ви се пресичат, и най-вече на хората, които обичаш."

 

"Ако искаш да си богат, никога не се отказвай. Хората имат склонност да се отказват. Ако имаш постоянство, ще излезеш пред повечето хора."

 

"Когато правиш нещо, може да не успееш. Това обаче не е защото самият ти си провал. Това е, защото не си научил достатъчно. Правете нещата различно всеки път. Един ден ще ги направите по правилния начин. Провалът е ваш приятел."

 

"Най-лесният начин да печелиш пари е като създадеш нещо с такава стойност, че всеки да го поиска. Тогава парите ще дойдат автоматично."

 

"Дръжте се така, сякаш вече сте богати, и тогава със сигурност ще забогатеете. Дръжте се, сякаш имате несравнима увереност и хората със сигурност ще вярват във вас. Дръжте се, сякаш имате несравним опит и хората ще следват вашите съвети. Дръжте се, сякаш вече сте постигнали невероятен успех и тогава със сигурност ще го постигнете."

 

"Независимо от това какво ви се е случило в миналото, вие не живеете в миналото. Вие сте ресурсите и възможностите, които извличате от него, а това е основата за всяка промяна."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай