Силвия Петкова: „Пътят на честта“ е поезия

10 души „изпитват“ актрисата на втория кръг за ролята в премиерния сериал на Нова телевизия

Силвия Петкова: „Пътят на честта“ е поезия | StandartNews.com

Силвия Петкова преживява почти студентски трепети и страсти, докато се явява на кастинг за главната роля в премиерния сериал на Нова телевизия „Пътят на честта“. Прослушването е в два кръга. За първия тя трябва да се заснеме сама с каквото има под ръка – телефон или камера – и да изпрати етюда с реплики от монолози и диалози на героинята. Чаровната дама от театър „София“ дори не споменава на мъжа си за акцията. Защото Зоран Петровски вече е избран за един от петимата режисьори на сагата и тя не би желала да го вкарва в конфликт на интереси. Затова Петкова моли  приятелка да й подава думите и да натиска копчето. След месец получава повиквателна за втория етап от каста. Отива в студиото и що да види – съвсем като в Академията: 10 души жури, една камера, един стол. Тя обаче вече е доста опитна и не си глътва граматиката, а се радва, че и у нас започва да става като по света. Още повече, че звездата на Силвия изгря в телевизията доста отдавна. В „Революция Z: секс, лъжи и музика “ на Димитър Гочев тя се подвизаваше като госпожата по български език и литература София Димитрова, но в елегантен романтично-комедиен план. В „Под прикритие“ на Митовски, Цанков и Гочев  пък беше профайлърката, дошла на помощ на ченгетата след безкрайните издънки в битката с подземния свят - обаче после си падна по Куката /с Мариян Вълев са си „гъсти“ от „Лов на дребни хищници“/ и нещата от живота станаха сложни.  Още оттогава Силвия е в чудесни колегиални отношения с Ивайло Захариев, с когото много ще си партнира и в „Пътят на честта“. За чест на Силвия трябва да се каже, че тя отказва участие в шест проекта, преди да се навие да влезе в  „Революцията“. Хубавата жена е споделяла, че в онези времена договорите не са били по вкуса й - толкова обвързващи, че директно те превръщат в роб. Петкова обаче умее да отстоява принципи и позиции още от епохата на Академията, когато нейният професор Здравко Митков яко се опитва да я неглижира. Тя проявява бойния твърд характер и в дебюта си в игралното кино – „Лов на дребни хищници“, където скачаше от високо без дубльор и се млатеше с приятелката си Яна Титова. На Петкова мускулите й са железни от най-ранна юношеска възраст, когато става републикански шампион по плуване. Нейният баща пък става треньор на националния отбор на Кипър и семейството за кратко живее на Острова на Афродита. Явно Съдбата още тогава е имала някакви намерения за Силвия, защото много по-късно тя поема тежка и мъчителна роля в „Радостта и тъгата на тялото“ на Андреас Панзис – прочутият режисьор от Кипър, завършил ВИТИЗ. Там е компаньонката Афродита, която се влюбва в Евагорас (Харис Амбразис). Силвия се наема с ужасно подтискаща работа и в „Райската стая“ – драма за белите секс роби в Амстердам и Ротердам и холандското предложение за „Оскар“ 2016. „Когато трябва да се събличам пред камерите, професионалистът у мен побеждава човека“, лаконична е Силвия за сложните кадри.  

Във втората част на „Непобедимите“ пък се появява като жителка на изтормозено от гангстари селище.  Ако Мики Рурк беше влязъл в екшъна, тя щеше да бъде негова дъщеря, но май само тогава котка й минава път.  По сценарий и под режисурата на Добромир Байчев в „Киприянови молитви“ тя е обладаната от зли сили Мария, която може да бъде спасена само с помощта на свещеник. В екшъна „Люси“ на Асен Блатечки, с когото отдавна са заедно в театъра, тя е пристрастена към силните усещания, наркотиците и ралитата, но всъщност страда от нещастна любов. Ето точно това повече няма да се случи на Силвия в живота, защото е щастлива двойка със Зоран Петровски. „Пътят на честта“ е третият им сериал, но първият, откакто са семейство. 

     Сега Силвия споделя, че все пак доста се вълнува от реакциите на публиката, която всяка вечер гледа „Пътят на честта“. Самата актриса обаче е убедена, сценарият на Милена Фучеджиева и Елена Иванова е изключителен – истинска поезия. За Петкова най-важните хора в екипа са авторите на сюжета, скриптърът на терен и монтажистите. „В тази лудница, в която работим, без тях сме загубени“, беше искрена тя при Гала. И хвали екипите, с които правят по 6 епизода в блок, което си е  сериозно предизвикателство.

„Чувствам се като галеник на Съдбата за този късмет  – да изиграя толкова трудна и хубава роля. Кера е жена с много тежък живот - сирак, който губи и осиновителите си. Намира любовта, създава семейство с прекрасно дете, но губи и съпруга си. Така започва нейния трънлив път на честта“, коментира Силвия. Саматя тя е в тотален маратон - пет представления в театър София, едно в Шумен, грижи за сладкото си синче Сива... Скоро ще я гледаме и на големия екран – в „Пепел върху слънцето“, където са заедно с Юлиян Вергов, Павел Поппандов и още от баш майсторите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай