Шейх от Бахрейн получи картина на Красен Кралев

Рашид Ал Халифа гостува на своя куратор Стефан Стоянов в София

Шейх от Бахрейн получи картина на Красен Кралев | StandartNews.com

Шейх Рашид Ал Халифа, Стефан Стоянов и Красен Кралев /от ляво надясно/ в галерията на международния арт дилър 

Шейх Рашид Ал Халифа – най-известният съвременен художник в близкия Изток, уважаван меценат и изтъкнат колекционер, гостува в София на своя куратор, арт съветник и близък приятел Стефан Стоянов. Двамата направиха мълниеносна обиколка из столични музеи, а монархът от Бахрейн успя да посети и ателието на Миряна Тодорова – млада и талантлива художничка, също представяна в България и по света от Стефан Стоянов. Шейхът беше звездата на парти в частната галерия на международния арт дилър, с когото работят заедно от десетина години. Стефан Стоянов му подари картина на Красен Кралев. Негово превъзходителство си тръгна от София с картини на Миряна Тодорова и Нина Русева, с фотографии на Калин Серапионов.

Творби на Калин Серапионов, Людмил Георгиев и Миряна Тодорова провокираха творческия интерес на госта от Бахрейн

Той покани Людмил Георгиев, един от най-известните ни графици, както и колегите му, на едномесечна резидентна програма в Бахрейн, която ще бъде организирана от неговата фондация RAK Art.

Изложба на авангардния артист Рашид Ал Халифа, курирана от Стефан Стоянов, събира публики до 10 септември в уникалната сграда за култура в Баку – центъра „Гайдар Алиев“. В архитектурното чудо на легендарната Заха Хадид аристократът от кралската династия на Бахрейн показва зрелищни инсталации с орнаменти, характерни за изкуството на Бахрейн, и геометрични елементи, припомнящи декорацията на сакралните книги на Изтока. Шейхът съчетава античност и модерност - творбите му гледат към бъдещето, но са издържани в естетиката на традициите и са вдъхновени от природата.

Шейх Рашид бин Халифа Ал Халифа е роден през 1952 г. и учи изкуство и дизайн в Hastings College of Art and Design, Съсекс, Англия. Започва с пейзажна живопис, фигуративните и ефимерни маслени картини от 80-те се трансформират в абстрактни форми през 90-те. Той експериментира с материали и визии, а така нареченото изпъкнало платно става негов запазен знак. Участва в международни изложби, панаири на изкуството и биеналета във Виена, Дубай, Берлин, Лондон, Москва, Истанбул, Маями, Брюксел, Женева.

Негово превъзходителство е председател на Националния съвет по изкуствата на Бахрейн. Неговата RAK Art Foundation предоставя платформи на изгряващи творци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай