Шекспир и Швейк откриват сезона във Военния театър

Звездите празнуват 70 години от началото

Шекспир и Швейк откриват сезона във Военния театър | StandartNews.com

Звездите на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ откриват новия сезон 2020/2021 с празничен дух и жажда за творчество – те ще честват и 70-годишнината от началото.  Първото представление е “НОЖИЦА ТРЕПАЧ” (23 септември) - постановка играна над 15 години, в която зрители са главните герои. Зашеметяваща комедия, в която публиката играе пряко в разкриването на убийството на известна пианистка, за чиято смърт са заподозряни всички.  Сюжетът в “КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН” от Оскар Уайлд (24 септември) се завърта около сърдечните вълнения на две аристократични двойки. В преследване на любовта си те устремно прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия. Представлението се играе от 20 години .  В “СЕКС, НАРКОТИЦИ И РОКЕНДРОЛ“ от Ерик Богосян (28 септември) Ивайло Христов, Добрин Векилов-Дони и Коцето-Калки от 28 години разказват за живота в цялата му абсурдност и ирония. Спектакъл както за удоволствието от музиката и „лекия живот“, така и за екзистенциалното страдание на човека.

 “КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ” от Георги Марков (25 септември) с Иван Радоев, Юлиан Вергов и Моню Монев за трима мъже на средна възраст в очакване на две дами, с които се запознават случайно същия ден на „Раковска“. Неочакваната развръзка води до куп смешни ситуации. Една на пръв поглед непретенциозна среща, изпълнена с много претенция и аромат на кафе.

 “МНОГО ШУМ ЗА НИЩО”  от Шекспир - който и да е той (30 септември) - от 25 години разказва от сцената за дръзкото младежко любовно опиянение, без да спестява болката и страданието. По думите на режисьора Красимир Спасов затлавието не е афоризъм, който с дяволита усмивка разрешава дребни любовни недоразумения, а метафора на безплодните усилия на човешкото същество да намери себе си в един враждебен и хаотичен свят.

“ЕДНА НОЩ С ТЕБ” (30 септември) от Макъл Уелър е особена любовна история, разказана от актьорите Стефка Янорова и Георги Кадурин. Линди и Адъм, на около 50, се срещат насаме в хотел в Ню Йорк. Но с колкото и желание да подхождат един към друг, отношенията им никога не достигат до разбирателство.

“АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ” от Джоузеф Кесърлинг (25 септември) е изпълнена с неочаквани ситуации и много сатира пиеса, в която известния театрален критик и страстен противник на брака - Мортимър Брустър не може да устои на чара на красивата Илейн, както и на досадата да я изпраща всяка вечер и й предлага брак. Но... до насладата на медения месец така и не се стига. Причината се оказва доста неочаквано откритие. В старата ракла в дома на неговите лели – Аби и Марта, чиято богоугодна благотворителност е добре позната из целия град, Мортимър открива труп. Оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята да „облекчат  живота им”, Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша Бъзово вино… Можете да си представите докъде стига тази криминалната пародия.

“ШВЕЙК” от Юрий Дачев (29 септември) - добър до глупост, а не добър от глупост. Добър и велик, велик с добротата си. Швейк е преживял всички патила на света. Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове… И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната... Герасим Георгиев- Геро и Валентин Танев – сега. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай