Шедьоври стигнаха в бидони до Антарктида

Шедьоври стигнаха в бидони до Антарктида | StandartNews.com

Полярници от цял свят гледат копия на български класици в испанската база

Полярници от цял свят гледат в Антарктида копия на живописни творби на родни класици от фонда на Националната художествена галерия. Върху бялото платно на Ледения континент блестят цветовете на някои от най-добрите наши автори. Подборът на творбите стана чрез гласуване в сайта и във фейсбук профила на бившия дворец. За първата по рода си подобна експозиция на остров Ливингстън заминаха "дубльори" на шедьоври, подписани от Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Васил Стоилов, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Никола Танев, Иван Ненов, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Захари Зограф. Отпечатаните принтове върху текстил - във формат едно към едно с произведенията - са изпратени към полюса, навити на рула и поставени в бидони.

Момчетата от базата ни там сами сложиха рамките.
"Разположихме картините в испанската база. Направихме вернисажа там поради липса на място при нас. Тяхната експедиция посрещна акцията с огромен възторг", разказва Йордан Йорданов, командир на базата ни в Ледения континент.

Точно година след като бе подписан договорът между НХА и Българския антарктически институт, проектът за създаване на арт филиал на хиляди километри от жълтите павета стана факт.
Автори на екстравагантната идея са Бисера Йосифова, тогава директор на НХГ, и проф. д-р Христо Пимпирев, шеф на антарктиците и на Националния център за полярни изследвания.
"

Днес можем да експортираме само културата и донякъде спорта. Леденият континент се нуждае от цвят - живописта го дава. Ценители ще избират на ротационен принцип платната за всяка следваща експедиция. Ние сме първите, които откриваме изложба там, при това с най-много официални лица във фракове - пингвините. Оказа се, че нито една от 54-те мисии на велики сили на Белия континент не се е сетила - нито испанците, които имат Прадо, нито англичаните с техния Британски музей. Ще има и филми за изкуство - с двуезични субтитри", каза Бисера Йосифова. Културната инвазия е абсолютна реклама за България, при това евтина, убедени са нейните инициатори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай