Петък,

Селектираха произведение на БГ автор за салона на изкуствата в Париж

От: Failed to load user -
1473
Селектираха произведение на БГ автор за салона на изкуствата в Париж
A
A
A

Докторантът на Нов български университет Димитър Хинков представя „Четирите грации"

Произведението „Четирите грации" на Димитър Хинков е селектирано за участие в ежегодния Есенен салон на изкуствата в Париж от 16 до 19 октомври 2014 г. Картината е смесена техника върху метал с внушителните размери 200/120 см.
Димитър Хинков е трето поколение художник, внук на известния български художник Христо Бояджиев и син на професор Анна Бояджиева (Национална художествена академия). В момента е докторант в направление „Пластични изкуства" в департамент „Изящни изкуства" в Нов български университет.

През годините Димитър Хинков е участвал в над 46 самостоятелни и над 70 групови изложби на петте континента (САЩ, Франция, Германия, Китай, Италия и др.). Негови картини са част от колекциите на световни галерии, музеи, посолства. Носител е на награди за „Най-добър млад автор" на Cite International des Art (Франция) 1998 г., Elektra (Испания) 2000 г., Галерия „Цар Освободител" (България) 2002 г.

Основната задача и цел на Димитър Хинков е да провокира въображението - всеки да открие своя свят, своите фигури, своята интерпретация в картините му.

„Самата повърхност на картината отразява зрителя и по този начин тя е огледало, в което той може да се види трансформиран, променен. Идеята е публиката да се свърже емоционално с картините - да ги хареса или да ги намрази, но никога да не е безразлична към тях", споделя Димитър Хинков.

Отличителна черта на неговото творчество е подмяната на живописната основа с нетипични за живописта материали. Платното е заменено с метал, картон, ръчно правена хартия. Върху него смелите експерименти продължават с използването на материали като смола, лак, силикон, ръчно правена хартия, автобои, пигменти, различни структури. През годините авторът непрекъснато експериментира и прави опити да подчини материала, да играе с цвета, да създава различни структури и по този начин напълно да променя повърхността на картината. Така творецът създава нов поглед, ново усещане, нов изказ на живописната картина.

Първото издание на Есенния салон е през 1903 г., организирано от MarqGeorges Rouault, André Derain, Henri Matisse and Albert Marquet. Събитието става знаково за развитието на живописта и скулптурата през 20 век. В него са излагали художници като Paul Cézanne, Henri Matisse, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Georges Braque and Georges Gimel, както и скулптури като Constantin Brancusi, Aristide Maillol, Charles Despiau, René Iché и Ossip Zadkine.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички