Четвъртък,

Сатирата празнува 100 на Стоянка с филм, спомени и холограма

От: Агенция Стандарт -
121
Сатирата празнува 100 на Стоянка с филм, спомени и холограма
A
A
A

За своя рожден ден номер 100 Стоянка Мутафова оживя в холограма - образ, създаден от статична картина чрез компютърно генерирани алгоритми. Шестима млади актьори „партнираха“ в Сатирата на великата актриса в два от най-известните й скечове – с нервната продавачка, която пие диазепам, за да не изхвърли клиентите от магазина, и лакомата гражданка, мечтаеща да отслабне. Публиката гледа и филма на Антоанета Бачурова и Влади Люцканов за Мутафова от поредицата им за БНТ „Умно село“, в който безсмъртната комедиантка разкрива някои от най-съкровените моменти от живота си на звезда, която предпочита смисъла пред суетата и мълчанието на тъгата пред светската суматоха. Мария Грубешлиева, единствената дъщеря на Мутафова, сподели, че след всяко представление майка й се прибирала вкъщи с 10 години по-млада.

Водещите на честването бяха Силвия Лулчева, която сезони наред партнира на Стоянка в „Столичани в повече“, и Михаил Съръиванов, който при старта си в Сатирата пред 10 сезона получава страхотен комплимент от кралицата на комедията: „Браво, момче, гледах те - като говориш, всичко ти се разбира. Това вече не се случва често“.  Йорданка Стефанова, Росица Александрова и Полин Лалова четоха откъси от биографичната книга "Добър вечер, столетие мое!".

"Тя не е просто родена – тя ни е дарена", каза Силвия Лулчева сред овациите за Стояна. Калин Сърменов, шефът на Сатирата, припомни, че в трупата никой не говори за „кака“ в минало време и разказа смешни истории от общото им минало.   

"Паметта зависи от нас. Как идните поколения ще разберат какво е било преди тях, ако ние не им кажем, ако ние не им напомняме кои са създателие на този театър? Знаете колко бързо всичко се забравя.“,  коментира Сърменов и добави: „Стояна казваше, че е артистка, а не актриса - защото актриса идва от "акт", а артистка от "арт". Той цитира и една от вечните метафори на Мутафова: "Който е започнал кариерата си с падане, трябва да намери и чалъма на ставането".

Целият театър уважи юбилея на Мутафова, начело с доайена Славчо Пеев. На официалните места седнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, столичният кмет Йорданка Фандъкова, шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев. Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева изпратиха кошница с цветя – както се знае, двамата са в карантина. Сред зрителите бяха много близки приятели на Стоянка, начело с Богдана Карадочева и Искра Радева. Муки получи бели лалета от Лили Иванова, а на 8 ред, където е запазеното почетно място за Мутафова, имаше огромен букет от бели лилиуми.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички