Сатирата празнува 100 на Стоянка с филм, спомени и холограма

Великата актриса оживя в сцени, в които й партнираха шестима млади актьори

Сатирата празнува 100 на Стоянка с филм, спомени и холограма | StandartNews.com

За своя рожден ден номер 100 Стоянка Мутафова оживя в холограма - образ, създаден от статична картина чрез компютърно генерирани алгоритми. Шестима млади актьори „партнираха“ в Сатирата на великата актриса в два от най-известните й скечове – с нервната продавачка, която пие диазепам, за да не изхвърли клиентите от магазина, и лакомата гражданка, мечтаеща да отслабне. Публиката гледа и филма на Антоанета Бачурова и Влади Люцканов за Мутафова от поредицата им за БНТ „Умно село“, в който безсмъртната комедиантка разкрива някои от най-съкровените моменти от живота си на звезда, която предпочита смисъла пред суетата и мълчанието на тъгата пред светската суматоха. Мария Грубешлиева, единствената дъщеря на Мутафова, сподели, че след всяко представление майка й се прибирала вкъщи с 10 години по-млада.

Водещите на честването бяха Силвия Лулчева, която сезони наред партнира на Стоянка в „Столичани в повече“, и Михаил Съръиванов, който при старта си в Сатирата пред 10 сезона получава страхотен комплимент от кралицата на комедията: „Браво, момче, гледах те - като говориш, всичко ти се разбира. Това вече не се случва често“.  Йорданка Стефанова, Росица Александрова и Полин Лалова четоха откъси от биографичната книга "Добър вечер, столетие мое!".

"Тя не е просто родена – тя ни е дарена", каза Силвия Лулчева сред овациите за Стояна. Калин Сърменов, шефът на Сатирата, припомни, че в трупата никой не говори за „кака“ в минало време и разказа смешни истории от общото им минало.   

"Паметта зависи от нас. Как идните поколения ще разберат какво е било преди тях, ако ние не им кажем, ако ние не им напомняме кои са създателие на този театър? Знаете колко бързо всичко се забравя.“,  коментира Сърменов и добави: „Стояна казваше, че е артистка, а не актриса - защото актриса идва от "акт", а артистка от "арт". Той цитира и една от вечните метафори на Мутафова: "Който е започнал кариерата си с падане, трябва да намери и чалъма на ставането".

Целият театър уважи юбилея на Мутафова, начело с доайена Славчо Пеев. На официалните места седнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, столичният кмет Йорданка Фандъкова, шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев. Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева изпратиха кошница с цветя – както се знае, двамата са в карантина. Сред зрителите бяха много близки приятели на Стоянка, начело с Богдана Карадочева и Искра Радева. Муки получи бели лалета от Лили Иванова, а на 8 ред, където е запазеното почетно място за Мутафова, имаше огромен букет от бели лилиуми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай