Санчо Финци проби в Холивуд

Прочутият актьор, който снима на четири езика, се готви да води старта и финала на Берлинале № 70

Санчо Финци проби в Холивуд | StandartNews.com

Прочутият ас на сцената и екрана снима в „Змийски очи“ - поредния филм от поредицата G.I. Joe. Режисьорът Робърт Швентке кани българина, след като двамата се разбират чудесно в „Капитанът“ – немска военна драма, в която Санчо има епизодична, но много ярка и запомняща се роля. Сега играе много лошият, както се похвали самият той на Георги Тошев в „Преди обед“.

Сцените с участието на Финци са осъществени в Канада и Япония.  Ако въобще в Холивуд е имало нещо ново за Санчо, който от години е пред камерите на множество европейски копродукции и реди репликите си на четири езика, то това е готовността на огромните екипи да работят дори само за един актьор. „Робърт ми каза, че 400 души са на мое разположение“, разказва с усмивка той.

В момента по БГ екраните се върти още един хит с Финци – „18 % сиво“. Той е братът на главния герой, който в мъката по любимата жена стига и до Берлин. Именно там се срещат, за да загърбят миналото. „Не ми беше трудно, знам какво е да си сам в чужда страна“, категоричен е Санчо. Получил е много похвали от баща си, Ицко Финци, който гледа всичко и дава мъдри оценки.

Сега обаче Санчо е в поредна предпремиерна треска. Както се знае, на 20 февруари ще води откриващата гала на Берлинале, а след това и финалната церемония.

„Напрежението расте. Важното е да оцелея през първите десет минути, после всичко ще тръгна, както трябва“, споделя той. Изборът на Финци за диригент на старта на супер престижния международен кинофорум, който чества издание № 70, не е изненада за гилдиите – нито у нас, нито в Германия, където през 2015-а той оглави класацията „Актьор на годината“.

Всъщност не е изненада за нито един човек, който поне малко познава родения в Пловдив артист. Защото той е тотален работохолик – в цивилизования свят това не само се цени високо, но носи и реални дивиденти, а не само соц потупване по гърба. През 2020-а ще се завърти още един филм със Санчо – „Die Hochzeit“. Комедията е за трима приятели от детството, които не искат да пораснат.

Финци, разбира се, не крие, че възходящата му кариера в някаква степен ощетява личното му и семейно спокойствие. Но все пак успява да заведе сина си и дъщеря си на ски. Въобще не се вълнува от социалните мрежи и какво се случва в тях. Пи арът му дори бил притеснен, че българинът хич не иска и да чуе за участие в онлайн платформи или дебати. „Хората се лъжат, че мнението им по всяка тема ги прави значими. Това е абсурдно“, убеден е Финци. Донякъде е обиден от реакциите в България след признанието му, че се чувства артист на Европа, а не на България. Да се надяваме, че Финци син, разписал се в „Аз, графинята” (1989), „Немирната птица любов” (1990), „Опашката на дявола” (2001), „Хълмът на боровинките” (2002), „Цветът на хамелеона” (2013), „Четвърта власт”, „Имало едно време една война“ на Анри Кулев едва ли ще откаже да участва в тукашни продукции.

„Светът се развива по този начин.  Вместо да се ограничаваме в малки национални общности, по-добре е да се отваряме, да се събираме с хора от повече места, с различен произход. Така че бих се определил като европеец, макар това да звучи може би леко патетично, ако не и съмнително в контекста на сегашната пропаганда“, коментира Финци пред „Дойче веле“, като не пропусна да уточни, че двама български режисьори са направили изключително много за него в Германия - Иван Станев и най-вече Димитър Гочев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай