Съдят кошниците на "Оскари"-те

Съдят кошниците на "Оскари"-те | StandartNews.com

Академията заведе дело срещу "Distinctive Assets" - фирмата, осигуряваща луксозните подаръчни кошници на номинираните в надпреварата. Тазгодишните дарове за най-добрите кинаджии са на стойност от рекордните 232 хил. долара.

И включват странни скъпоценности като ваучер за "вампирско повдигане на бюста", вибратори, пулверизатор за марихуана и дори руло тоалетна хартия, чиято изящност и мекота коства 275 долара. Отличените за най-престижното отличие в киното ще получат също и билети за десетдневна ваканция в Израел, както и крем срещу бръчки на цена $300.

От Академията обаче нямат проблем само с безвкусицата на даровете. Те са завели дело, обвинявайки "Distinctive Assets", че промотират артикула си като официална подаръчна кошница, която се връчва от самата Академия. А всъщност журито преустанови собствената си подаръчна практика през 2007 г. от данъчни съображения.

В иска, заведен във федералния съд в Лос Анджелис, се посочва:
"Фирмата "Distinctive Assets" използва неправомерно запазената марка на киноакадемията, за да привлече интереса към подаръчните си кошници, създавайки впечатлението, че те са официален продукт. Миналата година се опитахме да разрешим проблема извън съда, но сега нямахме друг избор, освен да заведем дело".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 88-ми път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 28 февруари. Водещ на шоуто ще бъде комикът Крис Рок.

Високата 34 см и тежка 3.85 кг статуетка на Оскар се произвежда от 1982 г. в Чикаго.
А процедурата по направата е особено интересна. Първо се правят цифрови радиографии на бронзов модел от 1929 г. , които след това се принтират от восък на 3D.

Всяко восъчно копие се покрива с керамичен слой, а след процес на сушене отива в пещ на 870 градуса. При високата температура восъкът се стопява и остава само празната черупка на статуетката. След това тя се потапя в течен бронз при температура 980 градуса, а когато изстине, се шлифова, докато стане огледална. Последният етап е позлата с 24-каратово злато. За да бъдат направени 50 статуетки, са необходими около 3 месеца. Най-голямата интрига тази година е, разбира се, дали Леонардо Ди Каприо най-сетне ще успее да получи отличието. Букмейкърите са категорични, че ролята му в "Завръщането" ще го доведе до успех. Във врата му обаче диша Еди Редмейн, с перфектната си игра в "Момичето от Дания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай