С питие и книга

С питие и книга | StandartNews.com

Най-прочутите литературни барове в света радват интелектуалците

Алкохолът и книгите просто си пасват. Ърнест Хемингуей, Франсис Скот Фицджералд, Норман Мейлър, Хенри Милър - тези големи имена са нищо без връзката между градуса и думите. А има и доста барове, които правят връзката абсолютно буквална, сервирайки питиета, обвързани с някои от шедьоврите на световната литература. Съществуват литературни заведения - обикновено уютни места с приглушена светлина, където можеш да си поръчаш класически коктейл, докато прелистваш класически роман. В София също от няколко месеца си имаме такова местенце - литературния клуб "Перото" в НДК. Сайтът pastemagazine.com избра няколко от най-добрите места за пийване сред интересни четива.

"Библиотеката", Лос Анджелис

Непретенциозна, модерна обстановка, идеална за отпразнуване на специално събитие или просто за разпускане след работа. Бар "Библиотеката" в Лос Анджелис е едно от задължителните атракции за всеки ценител, който минава през града на ангелите. Стените са запълнени с рафтове, отрупани с книги. Висят портрети на най-значимите американски автори. Барът е известен и с добрите си промоции - коктейлът космополитън или маргаритата се леят само срещу пет долара. И както повелява менюто на един достоен бар - библиотека тук може да изпиете "Големия лош вълк", известен от една прочута приказка. В него има текила, лимонов сок, малини, алое и яйчен белтък.

"Баснята", Лондон

Вдъхновен от фантастичния свят на приказките и ненадминатите басни на Езоп, "Баснята" в Лондон е бар и ресторант, който е особено необичаен - там всеки детайл разказва история. Заведението предлага сезонна храна и сензационни коктейли. Може да се наема за отделни събития или майсторски класове. Обстановката е автентична ретро, примесен със съвременен дизайн - бюро с автентична пишеща машина, библиотека пълна със стари книги, събирани из целия Остров и подвързани наново в кожа. Сметката се сервира в малка книга, в която има издълбана дупка.

В хотел "Номад", Манхатън, Ню Йорк

Този елегантен хотел в Манхатън предлага стаи с луксозни легла и класически френски декор. Като добавка - махагоново работно бюро и прекрасна гледка към мегаполиса. Спортният комплекс "Медисън скуеър гардън" и небостъргачът Емпайър Стейт Билдинг са само на 5 минути пеша от хотела. Но, ако все пак сте книжен човек, били сте десетки пъти в Ню Йорк и не ви се разхожда много-много - барът - библиотека в хотел е за вас.
Той представлява библиотека на две нива с прилежно подредени томове, покриващи теми от историята на Ню Йорк до историята на коктейлите.

В хотел "Ритънхаус", Филаделфия

Тук сред творби на класици и съвременни автори може да пийнете 100-годишно вино от Мадейра, бургундско или просто изискан коктейл.

В хотел "Уоруик", Далас

Класа и елегантност! Обзавеждането е от тъмно дърво, с удобни дивани и огромни стени с книги.
Гостите могат да си говорят тихо на по питие, докато слушат приятни мелодии на пиано и саксофон, или пък просто да вземат някой от стотиците томове по рафтовете. Макар, че мястото е твърде популярно, там винаги може да намерите уединение.

Библиотеката на Питър Кърн, хотел "Оливър", Ноксвил

Питър Кърн е обущар, роден в Германия, който се преселва в Ноксвил, Тенеси и става американски бизнесмен и политик. Това става в края на XIX и началото на XX век. Той е най-известен като основател на компания за сладкиши, която в крайна сметка се превръща в пекарна "Кърн". Марката все още е на пазара в Ноксвил. По-късно в сградата на пекарната, която сега е хотел "Оливър", предприемачът отваря библиотека, но и тайно помещение в подземието за сексуални изпълнения (кой го е използвал - не е ясно). Важното е че сега е изискан хотел. Менюто на "Библиотеката" е залепено за титулните страници на стари енциклопедии, а листът с храната е отпечатан на книгоразделители втъкани в нея.

Размяна на книги в Ашвил

Това е реална книжарница, но също така и място, където сервират вино, шампанско и коктейли или както самите собственици казват - "при нас се предлагат две от най-големите удоволствия в света - книгите и виното." Там можете да четете най-различни автори, докато си отпивате от напитката на боговете. Архивът с книги и листът с вината на това уникално място в сърцето на Ашвил се променя редовно, така че може винаги да изненадва клиентите си.

"Бърбън и Бранч", Сан Франциско

Това място е вдъхновено от 20-те години на XX в., когато Сухият режим е в разгара си. Може би заради това барът е известен с това, че има собствена парола и ограничен достъп. Само тук можете да изпитате наистина атмосферата от онова време. Интересното е, че на същото това място е имало бар, който наистина е работил нелегално между 1921 и 1933 г. През 1923 г., една млад мъж на име Джон Джей Ръсел започва да върти бизнес под прикритие. Благодарение на връзките си до най-известните контрабандистите от Ванкувър, Ръсел излива много незаконни литри.

Книги по водата, Лос Анджелис

В "Eко парк" в Лос Анджелис пък бе проведена необичайна акция за популяризиране на четенето.
В езерото на култовия парк бе пусната плаваща библиотека, предлагаща на отдъхващите още една опция да прекарат приятно почивката си. Мястото не е избрано случайно, защото паркът е стара и специална зона в Ел Ей - повече от 100 години е място за събиране на поети, писатели, художници и въобще на цялата градска бохема.

Идеята и реализация са на архитекта Моли Рейкър и художника Боб Дорнбъргър. Те приспособили малък сал като му монтирали рафтове за книги. За да не се намокрят томчетата, ги ламинирани по подходящ начин. Така хората с водни колела и канута могат спокойно да се приближат до лодката и да вземат някоя книга. Целта на създателите на оригиналната библиотека е да се популяризира четенето по принцип.

В Лос Анджелис често се появяват необичайни библиотеки - по плажовете, телефонните кабини, в обществения транспорт. Мобилна библиотека се появи и на муле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай