Ретроспектива на Боян Райнов в Двореца

Ретроспектива на Боян Райнов в Двореца | StandartNews.com

Произведенията са от колекцията на Борис Бекяров, смятана за най-богатата сбирка на българина
23 графики и скулптури на художника, работил и прочул се във Франция, са изложени от 15 януари

Уникална изложба за пръв път в България представя обширно творчеството на Боян Райнов.

Творбите на българина, който живя и твори във Франция, са от колекцията на Борис Бекяров и ще бъдат изложени от 15 януари в Националната художествена галерия. Ценителите ще могат да видят 23 произведения на сина на писателя и художника Николай Райнов, купени преди всичко от Франция в периода 2007 - 2014-а. Сред тях са две графики, 19 скулптури, един меден и един калаен барелеф. Най-ранните работи в нея, от края на 40-те и началото на 50-те години, са графиките от серията "Красавици и зверове" и пластиката "Прегърнатите". А най-късните творби са от 80-те години, когото художникът е бил в най-активния си и зрял период. По съдържание сбирката към момента е най-голямата в България и света с произведения на Боян. Други известни колекции с работи на скулптора са на фондация "Кристиан и Ивон Зерво", Везле, на "Алекс Маги" в Париж и на фондация "Проф. Николай Райнов" в София.

Скулптурните композиции, които са най-важни за творчеството на Боян Райнов, най-често са съставени от една, две или три фигури, като преобладава представянето на една. Той работи в дърво, камък и един относително рядко използван метал, калаят. Към изложбата има и каталог, който включва подробно изследване на живота и творчеството на художника със статии от Светлин Русев, Иво Милев, проф. Чавдар Попов, Десислава Цанкова и Борис Бекяров.

Боян Райнов е един от малцината ни сънародници, работили в сферата на изящните изкуства, които са признати, обичани и ценени в чужбина. Негови скулптури красят някои площади в Париж. За 60-годишнината му през 1981-ва френската държава издава специална марка с една от най-известните му скулптури - "Семейството", която е част от предстоящата изложба. Роденият в София творец, брат на Богомил Райнов, завършва тук Художествената академия и през 1946-а заминава за Париж. Работи известно време в българското посолство като шофьор, после предприема стъпката да остане завинаги там.

Още в първата година от престоя си във френската столица Боян, както е известен сред артелита там, открива изложба с рисунки към книгата на Пол Елюар "Красавици и зверове", с предговор от Жан Кокто. До 1962 г. прави самостоятелни и излага в колективни изложби, а година по-късно участва в представителна експозиция на основните тенденции в европейската скулптура, наред с Жан Арп и Алберто Джакомети. Същата година получава Първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло за произведението "Прегърнатите". Боян Райнов, който почина през 2005-а, е бил близък приятел с много от най-изявените фигури на френския духовен живот като Пикасо например. Започва да експериментира с материалите и да намира свои открития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай