Разкритие за Радой Ралин! Какво планирал да направи с театъра

Сатиричният театър отбеляза 100 г. от рождението на обичания писател и общественик

Разкритие за Радой Ралин! Какво планирал да направи с театъра | StandartNews.com

Сатиричният театър отбеляза снощи 100 години от рождението на обичания български писател и общественик Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка".

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документален филм за големия сатирик, в който той чете откъси от свои произведения. Песни по негови текстове представиха Йорданка Христова и Хайгашод Агасян, а актьори от трупата на Сатиричния театър изпълниха част от спектакъла "Импровизация".

"На Радой Ралин е идеята за театър към вестник ‘‘Стършел‘‘, започнал да работи с хумористични сценки и ползвал основно артисти-студенти по актьорско майсторство от ВИТИЗ. Те правят сатирични спектакли и постепенно във времето се оформя идеята има сатиричен театър. Радой Ралин, заедно с Валери Петров, е автори на един от първите спектакли в Сатирата - "Импровизация", разказа пред БТА драматургът на Сатирата Богдана Костуркова. По думите й този спектакъл на актьора и режисьор Гриша Островски, по някакъв начин дава ново лице на театралната сатира.

Спомени, свързани с Радой Ралин, разказаха Петър Стоянов (президент на България от 1997 до 2002 г.), актьорът Ицхак Финци и директорът на Сатирата Калин Сърменов. Водеща бе актрисата Александра Сърчаджиева.

Събитието беше уважено от министъра на културата Атанас Атанасов, както и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, от столичния кмет Йорданка Фандъкова, актьори, режисьори, музиканти.

Радой Ралин е псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов (1922-2004) - български писател, поет, сатирик, дисидент. През годините работи и под други имена - Раликор, Младен Волен, Рали Г. Далилин, Рали К., Димитър Ралин, Ралко, Радойа.

Бил е редактор (1945-1946) в списание "Славяни“. През 1946-1949 г. е редактор във вестник "Литературен фронт“. Бригадир в Югославия (1947). През 1949-1950 е в Чехословакия да изучава езика и културата на страната. Участва в Младежките фестивали в Букурещ (1953) и в Москва (1957). Заедно с Милчо Левиев създава през 1965 г. формацията "Джаз фокус“ за озвучаване на късометражните филмчета на сатиричната кинорубрика "Фокус“.

През 1952-1961 г. е редактор във вестник "Стършел“, 1961-1963 - във вестник "Литературни новини“ и Студията за игрални филми. Редактор е в издателство "Български писател“ (1967-1968), в Българска кинематография (1976-1987), във вестник „Литературен фронт“ (1987-1990). От 1992 г., заедно с Борис Димовски и своя син Кин Стоянов, издава за кратко вестник "Щастливец“.

Радой Ралин активно твори във всички жанрове на сатиричното изкуство. Той въвежда нетрадиционни за българската сатира кратки жанрови форми - като апострофа, афоризма и сатирична парабола. През 2003 г. е отличен за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата с национална литературна награда за хумор и сатира "Райко Алексиев“.

През 1993 г. връща наградата "Добри Чинтулов“, защото е "компрометирана в миналото“. През 1998 г. отказва предложената от президента Петър Стоянов лична пенсия "за заслуги“. Отказва да приеме и финансовото изражение на държавната литературна награда "Христо Г. Данов“ за 2000 г. в размер на 5000 лева. Не приема награда от Народното събрание по случай 24 май, придружена с 2000 лв., както и наградата за цялостно творчество от 11-ия кинофестивал във Варна "Любовта е лудост“ (2003).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай