Прототипите на "Диви разкази" в "Средец"

Прототипите на "Диви разкази" в "Средец" | StandartNews.com

Снимки от архива на Николай Хайтов и фотографии на Иво Хаджимишев показва галерията до 26 септември

Фотографии на прототипите от "Диви разкази" на Николай Хайтов могат да се видят от днес в галерия "Средец" в Министерство на културата.
Изложбата "Светът на Хайтов" представлява автентичен разказ в черно-бели кадри от личния архив на писателя. Именно те, реалните хора от Родопите, описани от майстора на перото на гърба на снимките, са и първообразите на героите на голяма част от разказите. Експозицията, в която има и творби на фотограф-художника Иво Хаджимишев правени в Рибново през 60-те години, се открива довечера и ще продължи до 26 септември. Известна е слабостта на Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на образите, с техните настроения, пориви и житейски съдби. Неведнъж вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост с помощта на творческото му въображение и писателски нюх, се превръщат и в есе, разказ, пиеса или филм и това се долавя твърде добре в изложбата. Сред интересните кадри са и непубликувани снимки от детските години на акад. Хайтов (1919-2002), които разкриват живота му в родното с. Яврово.
Ретроспективата, подготвена от фондация "Памет" съвместно с Иво Хаджимишев, е само едно от събитията в чест на 95-годишнината от рождението на акад.Николай Хайтов, която е точно днес.
Честването на прочутия родопчанин продължава със 7 емблематични филма по негови творби, които се въртят в кино "Одеон" да 18 септември. Софийската публика ще може да се наслади на лентите "Шарен свят" (новелите "Гола съвест" и "Изпит"), "Краят на песента", "Козият рог", "Дърво без корен", "Мъжки времена", "Капитан Петко войвода - XII серия "Петко ле, Капитанине", "Орисия". Във фоайето на кино "Одеон" е подредена фотоизложба с кадри от филми по сценарий на Хайтов, фотоси от снимачната площадка и плакати.
За трета поредна година в Яврово се проведе "Творческа работилница Хайтов-Димовски", където млади таланти се срещнаха с утвърдени творци.
Премиерата на книгата "Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски", допълнено издание със записки от неговия дневник, е на 30 септември в Пловдив. Продължава издаването на Хайтовите събрани съчинения от 17 тома с клеймото на "Захари Стоянов", което трябва да завърши в навечерието на 100-годишнина на писателя.
Българското национално радио обяви дните до 19 септември за "Седмица на Николай Хайтов" в радиоефира. "Хоризонт" ще информира за всички събития, които са част от програмата на фондация "Памет". А в "Христо Ботев" са подготвили поредица от предавания и рубрики, в които ще звучи гласът на академика съхранен от "Златния фонд" на БНР. Днес, в честа на рождения ден на именития писател, синът му Здравец Хайтов, председател на фондация "Памет", ще гостува в "Нощен хоризонт". Преди дни архитектът направи подари 10 тома събрани съчинения на Хайтов на БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай