Професор: Руснаците нямат дори имперско мислене

Агресията им към историята ни ще продължи

Професор: Руснаците нямат дори имперско мислене | StandartNews.com

 

Кирил и Методий нямат общо с азбуката, която ползваме в момента.  Голямата провокация е руснаците да си присвоят кирилицата. Имперските политики се отъждествяват с големите държави. Работата е там, че тези империи с такова самосъзнание, не си позволяват да пляскат малките. Руснаците обаче още не са изградили това имперско мислене, което позволява на големите нации да се отнася снизходително към малките нации, а не да ги бие. Така историкът проф. Христо Матанов обобщи в  "Офанзива с Любо Огнянов” поредната руска провокация към българската история, с тезата, лансирана за 24 май от руския информационен център в София, че Кирил и Методий били някакви реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия.

 „За тази изложба пред Руския информационен център, тежката артилерия на българската историческа наука се обади и никой не каза една дума в полза на руснаците. И друго, което ми направи впечатление: когато в Интернет се появиха тези изказвания и интервюта за руската изложба, дори и яростни русофили не казаха, че руснаците са прави.

 Не можем повече да чакаме, ние обичаме да смятаме, че ако сме прави, няма смисъл да се защитаваме, защото истината ще излезе, но виждаме, че не е така - виждаме какви попълзновения има към нашето историческо наследство, очакваме и от други места да дойдат такива.

 Ние дълго време бяхме свикнали да не реагираме, но сега те стават доста агресивни, за мен това е компенсаторен механизъм – руснаците намаляват с един милион годишно в една държава, която разчита на въглеродни горива. Оттук идва този компенсаторен механизъм: на мястото на това, което не си, да заместваш с агресия”, подчерта проф. Матанов, като заключи: „Истината, обаче, не може да бъде скрита дълго време”.

 "Ролята на българите в руската култура е огромно. Въобще руската класическа славистика от 19-ти век, и тази, която до октомврийската революция се занимаваше с този език, имаше голям принос. Имаме проблем с образите на Кирил и Методий – внушават, че основното им дело е създаването на азбуката: основното им дело са преводите на тази азбука, всеки се е стремял този език да стане литургичен”, наблегна проф. Матанов.

 По думите му "нещата вървят на приливи и отливи, напоследък господства тезата на руския кинорежисьор Никита Михалков, че лениновото наследство трябва да се зачеркне и да се заложи на руското наследство”.

 "Бедата на Русия е, че, за разлика от Европа, нейните колонии са налепени по границите й, и тя тепърва ще има проблеми с националното съзнание на тези народи, които тя смята за нейна сфера на влияние”, изтъкна историкът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай