Проф. Христо Пимпирев представи автобиографията си. Ето какво призна

На премиерата присъства президентът на България в периода 1997 – 2002 г. Петър Стоянов

Проф. Христо Пимпирев представи автобиографията си. Ето какво призна | StandartNews.com

„Пожелавам на всички да вървим напред и да усвояваме този континент Антарктида, който е вратата към космоса. Той е земният път към космоса“. Това каза проф. Христо Пимпирев по време на премиерата на биографичната му книга "Антарктическият стопаджия" в Националния дворец на културата.

По думите му, Антарктида е на целия свят. „Ние заедно правим новия свят там. Свят без войни, само с разбирателство и най-вече любов. Любовта ще спаси света, а не омразата и войната“, добави проф. Пимпирев.

Книгата излиза по повод 70-ата годишнина на изследователя. По нея той работи в съавторство с Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

„Тази книга е моя сбъдната мечта. Идеята за нея се роди преди 20 години, когато се срещнах за първи път с проф. Пимпирев и тази среща промени живота ми напълно. Днес аз съм тук пред вас благодарение на него, защото той има много сериозна роля в моя живот във време, когато бях болна и той ми помогна да взема едни важни решения в живота си. Тази книга е моята благодарност към него за това, че вдъхновява толкова много поколения български антарктици. За това, че ни научи да сме смели, да мечтаем и да следваме мечтите си“, коментира по време на събитието Трифонова.

На премиерата присъстваха още президентът на България в периода 1997 – 2002 г. Петър Стоянов, посланикът на Испания в България Алехандро Поланко, Соломон Паси, Михаил Вешим, проф. Иван Илчев и др. Пред публиката Пимпирев представи и капитан Николай Данаилов, за когото каза, че „показва бъдещето на Антарктида с нашия нов военен научно-изследователски кораб“. Изследователят допълни, че първото плаване на кораба ще се състои в началото на декември.

В "Антарктическият стопаджия" се преплитат текстове и над 230 цветни фотографии. В книгата са събрани още спомени и впечатления от познанството с Христо Пимпирев на още над 80 души – негови приятели, съмишленици, дипломати и др.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай