Проблем на крепоста "Баба Вида". Фасадата отново рухна

Работна група описва щетите

Проблем на крепоста "Баба Вида". Фасадата отново рухна | StandartNews.com

За втори пореден път паднаха камъни от фасадата на средновековната крепост "Баба Вида", видя репортер на БТА. Това стана девет дни след първото срутване. Падналите камъни са различни по големина  и са в десния ъгъл на същия участък, потвърди заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на на Община Видин Светослав Скорчев. Мястото е обезопасено. То не попада в маршрута на посетителите на крепостта.

Вчера следобед, веднага след инцидента, е сформирана работна група. Тя е огледала срутването и е изготвила протокол за втория случай, който до края на работния ден е изпратен в Министерство на културата (МК), допълни Скорчев. В работната група са участвали длъжностни лица от Община Видин, представители на Регионалния исторически музей - Видин и лицензирания архитект по Закона за паметниците на културата арх. Галя Антова.

В протокола са записани констатираните повреди, уточни Скорчев, както и причините за продължаващото срутване на стената. Според тях основната причина е проникване на влага в компрометирания участък на крепостта, уточни още той.

Заместник-кметът допълни, че на 5 септември той, арх. Антова и представители на работната група ще проведат среща със заместник-министър Чавдар Георгиев в МК. Те ще настояват да получат помощ от министерството за спешно решаване на проблемите с крепостта, независимо дали тази помощ ще е финансова или организационна за назначаване на експертна група за пълно обследване на състоянието на националния паметник.

Заместник-областният управител Ани Арутюнян се e запознала на място с проблема, като е изразила своята загриженост към последвалите разрушения по каменната зидария на бойната кула на Баба Вида. Регионалният инспектор към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство” Пламен Иванов е направил оглед и от негова страна са направени предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, като се спазят разпоредбите на Закона за културното наследство, съобщават от областната администрация във Видин, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай