Премиера на комичната опера "Пепеляшка" в Софийската опера и балет

Репетиционният процес кипи

Премиера на комичната опера "Пепеляшка" в Софийската опера и балет | StandartNews.com

София. Софийската опера и балет е пред премиерата на операта „Пепеляшка" от Джоакино Росини. Комичната опера не е играна повече от 30 години на сцената на първия ни оперен театър. Премиерните спектакли са на 20,21 и 22 март, от 19 часа. Режисьор на постановката е Вера Петрова, а диригент : Григор Паликаров.


Точно на неговия 24-ти рожден ден, на 29ти февруари 1816, Росини подписва договор за композирането на нова опера. Само след година по-късно, това произведение - „La cenerentola" - достига до премиерата си в Рим. Както при неговия бръснар, успехът сред публиката не настъпва веднага на премиерата, а се забавя известно време, но след това пък е постоянен. И до ден днешен тази базирана върху известната приказка за Пепеляшка буфо-опера печели сърцата с перфектната си хармоничност на музикалната жанрова живопис, с характеристиката на личностите, със съвършените си кантилени, с богатството на мелодиите си, с впечатляващия ансамбъл и буфо-ситуации.

 

Според Вера Петрова спектакълът е решен в кукленски стил и в действие е фантазното. На места дори се стига до пародийно звучене. Режисьорката е уверена, че тя и певците са заредени с „лудостта" на Росини и преодоляват екстремните ситуации чрез средствата на фантазното и възможностите, които дава комедията. „Докато работя, изтъква Петрова, не мисля за посланието, което артистите със своята игра отправят към зрителите. То обаче се налага само: „Да тръгнем по пътя, по който можем да намерим себе си на земята! Човек трябва смело да застане пред другите и да каже, както казват нашите герои от „Пепеляшка" : „Това съм аз! "

 

В „Пепеляшка" участват наши и чуждестранни солисти като: Оана Андра, Мария Джинга, Петя Петрова, Биляна Трайковска, Ирина Жекова, Милена Гюрова, Мартин Цонев, Милош Булажич, Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров и др. Сценографията е поверена на Боряна Ангелова, а художник на костюмите е Християна Михайлова-Зорбалиева.

Хорът, балетът и оркестърът на Операта са тези вълшебни сили, без които операта „Пепеляшка" не може.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай