Помощ от държавата за млади творци

Обмислят да кандидатстват по проекти или награди

Помощ от държавата за млади творци | StandartNews.com

Млади творци, като Криско и Гери-Никол, също ще бъдат подпомогнати от държавата заради COVID-19 кризата. Няколко министри ще впрегнат усилия да намерят вариант как да бъдат подпомагнат финансово млади певци и творци в областта на културата.

Новината обяви министърът на културата Боил Банов. „Нашите звезди в момента, сега обичани, със спирането на заведенията е спряна и тяхната дейност. Не могат да концертират, нито да се изявяват по клубове и те са блокирани“, коментира министърът и допълни, че трябва да се потърси механизъм да се подпомогнат като представителите на туризма. Предстои среща с министрите Лъчезар Борисов и Деница Сачева през следващите дни, допълни в ефира на БНТ Банов.

От пресцентъра на Министерството на културата заявиха, че имат конкретни идеи и предложения как да бъдат овъзмездени и млади творци, чиято дейност е останала без поле за изява заради пандемията, но предпочитат да коментират след като срещите с представители на другите ведомства се осъществят в понеделник и във вторник, предаде агенция „Монитор”. Още от миналата седмица се водят разговори и се търсят механизми как точно това да бъде реализирано – дали чрез кандидатстване с проекти, чрез награди или по друг начин, увериха от културното ведомство пред агенцията. И напомниха, че това са публични средства, за чието изразходване трябва да се намерят точни основания и критерии при спазване на всички изисквания. Никой не иска да разделя творците по възраст, имаме съзнание и мисъл, че цялото съсловие е потърпевшо от ситуацията с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, казаха от МК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай