Подводни камъни, скука и опера на "Икарите" (ОБЗОР)

Подводни камъни, скука и опера на "Икарите" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Явор Гърдев стана режисьор номер едно за спектаклите си в НДК, три статуетки отидоха "Зад канала"

Блестящият Валентин Ганев спаси церемонията в Народния навръх международния ден на театъра

Валентин Ганев, който знае всичко за театъра и за дипломацията, спаси от подводните камъни и скуката церемонията за раздаването на "Икарите" в Народния. Страхотният актьор беше водещ на галата, която би трябвало да бъде бравурна и бляскава навръх международния празник на гилдията. Но това очаквано нямаше да се случи - преди червения килим в Градската градина знайни и незнайни артисти от различни жанрове и различни клубове по материални и морални интереси протестираха срещу ниския процент за култура в републиканския бюджет. Мястото им беше пред близкото финансово министерство, само че то в неделя е затворено. Атмосферата пред бароковата сграда беше заредена с недомлъвки, искания за оставки, контрасти в емоциите между довчерашни приятели. Между протестиращите бяха топимена на Народния - Светлана Янчева, Жорета Николова, Рени Врангова, Албена Колева, Параскева Джукелова, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев... Никой от тях не влезе на "Икарите". Появи се и някакво хоро, а после заприиждаха и звездите, номинирани за националните награди. Христо Мутафчиев, шефът на САБ, срещу чиято дългогодишна власт и профсъюзна стратегия се надигнаха доста хора от съсловието, за пореден път обясни, че може да сдаде поста само на конгрес. Той беше

видимо притеснен, въпреки че рядко му се случва

Точно от Народния, където Христо винаги се е чувствал като у дома си, тръгна брожението срещу него, излято в Кървавото писмо, подписано от авери. Според статистици от жанра, вече над 200 души в съсловието са против него. От баш тежката артилерия бяха зам.-министърът на културата Боил Банов - 27 март е и негов празник, и зам.-кметът д-р Тодор Чобанов. Отсъствието на Йорданка Фандъкова веднага провокира хипотези, че доверието й в Мутафчиев е поразклатено. Въобще в неделята имаше няколко големи отсъстващи в Народния. Явор Гърдев, който стана режисьор номер за "Чайка" и "Опасни връзки след края на света" в НДК, изпрати продуцента Ростислава Генчева да вземе поредния му "Икар". Александър Морфов, който поставя в Скопие, не се появи пред камерите, въпреки че неговият авторски спектакъл "На ръба" взе приза за техническо майсторство. Разбира се, зрелището можеше да има и още номинации - примерно, на Деян Донков. Не успя да дойде и Николина Георгиева - голямата дама на световната куклена магия, която беше една от двете професорки, удостоени с почетни "Икари" за своята педагогическа дейност. Другата обаче вдигна публиката на крака. Овациите за Надежда Сейкова бяха изпълнени с неподправено вълнение, защото в залата имаше доста от нейните ученици. Владо Карамазов, който я подкрепяше, призна, че е станал актьор заради Сейкова. А професорката призна, че Мария Каварджикова и досега й казва "маминко". "Преподавам от 61 години.

Отгледала съм 400 актьори

Разбира се, не всички от тях издържаха в трудната професия, но други станаха известни и обичани от зрителите", уточни Сейкова. Тя не пропусна да припомни, че Христо Мутафчиев й е помогнал в най-тежките моменти от живота си, когато губи и двете си дъщери, и затова предоставя парите към "Икара" във фонда на САБ. И заключи: "Този труден и ужасен живот има нужда от театър". Полагащите му се финикийски знаци остави в Здравния фонд на САБ и Валентин Ганев, който спечели отличието за поддържаща роля за своя Никола Гешев в "Гео" на Христо Карастоянов и Иван Добчев в Народния. И понеже самият той даде "зелена улица" на всички мераклии за критически коментари, реши пръв да се възползва. "Възхищавам се от скулптора Вежди Рашидов. Неговото изкуство е на отнемането - нека като министър той да не отнема от нас", призова маестрото на контрабаса, който демонстрира, че е овладял и бас китарата в дует със Слав Бистрев. Както винаги, оригинална беше и Касиел Ноа Ашер - тя благодари на журито за добрия вкус и на Йехова. И добави: "Искам да кажа на правителствата, които се сменят с векове: талантът е големият убиец. Слънцето винаги изгрява". Дъщерята на режисьора Красимир Спасов спечели при поддържащите партии в квартет с Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за "Театър, любов моя" в "199". "Нашият професор ни възпита да сме културни - на сцената и в живота. Важното е цялата нация да се държи културно", обобщи Маравиля. Иван Ласкин, който по принцип е винаги готов да бойкотира всичко и всички, излезе да обяви имената на отличничките от "Театър, любов моя". "Най-важни са окриляването и любовта", обобщи той философски. Радина Кърджилова и Весела Бабинова нямаха късмет в конкуренция с четири от любимките на Коко Азарян, въпреки че бяха номинирани за наистина много добри роли. Радина, която очаква дете от Деян Донков, е различна и впечатляваща като Ина в "Мърлин Мърло" на Хасково, а Бабинова е достойна в "Лив Щайн" в "Зад канала". Още две дами бяха сполетени от огромен шанс в компанията на други отлични дебютанти. Боряна Братоева и Мила Люцканова се класираха първи като абсурдните партизанки тийнейджърки в "Сестри Палавееви" - версията на Елена Панайотова по романа на Алек Попов за Пловдив. "Революциите започват, когато човек осъзнае грешките и може да застане рамо до рамо с човек, който не е харесвал до този момент", рече Мила, която е на свободна практика.

Иво Димчев взе "Икар" за съвременен танц и пърформанс - за авторския си проект "Опервил". Преди време това

би се изтълкувало като ерес

"Не мога да се сдържа и да не кажа, че преди 10 години бях поканен да играя Куцар на тази сцена - отказах, стори ми се доста селско. После съжалих: стана страхотен спектакъл. Винаги съм искал да напиша и да поставя експериментална опера. Не съм предполагал, че това ще се случи именно в България и че именно тук бих намерил правилните хора за това. Играх "Operville" в Европа, но в театър "Азарян" изглежда наистина перфектно. Това е опит да създам нещо ново - нещо, което ми е липсвало като сценична форма, особено в България. Като съвременни артисти сме длъжни - като едни луди учени - чрез постоянно съмнение в статуквото, чрез експерименти и ужасна прецизност, но и с достатъчно уважение към зрителя, да се възползваме и да изследваме безкрайността на театралната сцена. Нека да не позволяваме на нито един политик, министър или джихадист да ни отнеме личната свобода. Честит празник!", каза известният изпълнител, хореограф и пърформър.

Специалната награда на журито на "Икарите" отиде при Леонид Йовчев и Ани Васева. "Това е знак за надежда да разширим границите, в които мислим, че сме ограничени да правим театър", уточни доайенът Васил Димитров, поднасяйки статуетката на забележителните млади хора от група "Метеор". Леонид взе и приза за главна роля за "Малдорор" по Лотреамон на "Метеор" и за "Гео" в Народния. "Когато Гео Милев е трябвало да поднесе награда тук, на тази сцена, са спуснали завесата под носа му. Е, сега това е моето малко отмъщение за него", рече Леонид. И добави, че няма как да благодари на драматурзите, които са на небето, защото не вярва в задгробния живот и прераждането.

"Икарът" за главна женска роля отиде при прекрасната Анастасия Лютова - за "Лив Щайн" в Малък градски театър "Зад канала". Нейният съпруг Пенко Господинов пък излезе да вземе статуетката, когато стана ясно, че спектакълът на Крис Шарков е номер едно. Пенко все още не беше свалил бялата лентичка на протеста, вързана върху ръкава на ризата му.
"Икарът" за чест и достойнство, както се знаеше, тази година е отреден за Петър Попйорданов. Да получи статуетката, излезе жена му, Даниела Мирчева. "Чочо посрещаше с чест и достойноство всичко, което му се случваше в този живот", сподели тя с треперещ глас и ръце и добави, че ще подари наградата на дъщеря им Катерина Попйорданова. "Чочо беше човек, за който пространството не беше безсмислено - той летеше в него над земята", каза Христо Мутафчиев и всички избухнаха в овации.

Както винаги, много смислена беше Лилия Абаджиева. "Живеем във време, когато театралната ни система се нуждае от промяна. Но ние се делим на талантливи и бездарни, на мушички и пчелички, на мечки и буболечки, на буржоазия и пролетариата. Битката, която водим, не е само за нашия хляб, не е само, за да има разговор за театър в бъдеще време, а за правото на духа да съществува в абсолютната си форма. На път сме да загубим природата на театралното - подменихме я с критериите на шоуто. Битката, която водим, може да ни обедини в обща цел - за България и за бъдещето на децата ни. Гьоте казва: "Не можем да създадем нация, без да създадем театър", беше категорична известната режисьорка, която излезе да обяви главния мъжки "Икар". "Семеен албум" на Малин Кръстев спечели при авторите на пиеси. Господарят на ефира също отсъстваше.

Публиката отново стана на крака, когато Валентин Ганев обяви "Икара" за цялостен принос - за старата му приятелка Илка Зафирова. Тя се пошегува, че театърът е единственият, на който никога не е изневерявала. Според жената, която преди десетилетия прави малка революция в киното в компанията на авера си Рангел Вълчанов, проблемът е в неправилното и безхаберното разпределение на малкото пари, които са заделени от държавата за театър и въобще за култура. На всичкото отгоре - за сметка на качеството. "Голяма част от "мечките" довършват вкуса на публиката. А тя трябва да се възпитава", не се колебае Зафирова.

Останалите награди:

Куклен спектакъл:
"Семейство Замза" по Франц Кафка, режисьор Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ и Куклен театър - Сливен.
Индивидуално постижение в кукленото изкуство:
Петя Караджова за сценографията, куклите и костюмите на "Семейство Замза"
Сценография:
Марина Райчинова за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, режисьор Стайко Мурджев, Драматичен театър - Пловдив.
Музика:
Константин Цеков за музикална преработка и интерпретация на живо в "Последен квартет" от Ярон Зилберман - "Сфумато"
Цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти:
Иво Сивков и Мария Косоребрикова
Съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти
Живко Петров за соловия му албум After4
Грамоти от Министерство на културата за високи постижения в мениджмънта и маркетинга получиха Драматичен театър - Пловдив и Куклен театър - Стара Загора.
"Златен глас" - Николай Николов за сериала "Черния списък"
Вариете - трупа "Росиели"
За критически текст - Йоана Спасова-Дикова за книгата "Мелпомена зад Желязната завеса". Тя започна на английски, мина през стихове на Павел Матев и завърши на латински. Рецитацията й дойде малко в повече на публиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай