Подписка: Да кръстим улица на Мирела Френи

Съпругата на Николай Гяуров си отиде преди година от Алцхаймер

Подписка: Да кръстим улица на Мирела Френи | StandartNews.com

Година след като Мирела Френи - една от най-ярките личности в оперния театър на ХХ век, издъхна в дома си в Модена, покосена от тежка болест, родни културтрегери искат улица в София да носи нейното име. Дивата на класиката бе обвързана трайно с България – тя бе втората съпруга на легендарния бас Николай Гяуров, с когото живяха щастливо близо три десетилетия. Сега инициативен комитет от интелектуалци е предложил в подписка до столичното кметство световната звезда да бъде почетена подобаващо.

Мирела Френи е родена на 27 февруари 1935 година в Модена. Още на 10  участва в радиоконкурс с арията от „Мадам Бътерфлай“ „Ясен ден ще дойде“. Дебютира в операта на 19 – като Микаела в  „Кармен“ от Бизе. Получава много предложения за роли, но временно прекъсва кариерата си, за да сключи брак с големия пианист  Леоне Маджиера. Двамата имат дете - известната днес адвокат Микаела Маджиера, която живее в Модена. Френи се завръща към кариерата си през 1958 година, като печели конкурс и влиза в образа на Мими от „Бохеми“ на Пучини в Театро Реджио в Торино. Пее в Нидерландската опера до 1960-та. Постига международна известност с интерпретацията на Адина в постановката на знаменития режисьор Франко Дзефирели  „Любовен еликсир“ от Доницети в Глиндебурнв. Пак там  участва и в опери от Моцарт.  Двамата с Лучано Павароти се смятат за най-добрите изпълнители в „Бохеми“. Френи става постоянна партньорка с Павароти както на сцената, така и в звукозаписното студио. През 1961-а тя дебютира и в британската Кралска опера като Нанета във „Фалстаф“ на Верди. През 1963-а пее в „Ла скала“ под диригентството на Херберт фон Караян. Следавт Мими в Метрополитън опера, Лиу в „Турандот“, Маргарита във „Фауст“, Жулиета в „Ромео и Жулиета“. От началото на 70-те до 80-те Френи е Елизабета в „Дон Карлос“, Дездемона в „Отело“, Амелия в „Симоне Боканегра“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Силата на съдбата“... Снима се във филма„Мадам Бътерфлай“ заедно с Пласидо Доминго под диригентството на Херберт фон Караян и режисурата на Жан-Пиер Понел, който я кани и в „Сватбата на Фигаро“ като Сузана. След раздялата си с Леоне Маджиера през 1981-а Френи се омъжва за Николай Гяуров.  Дъщеря й, Микаела Маджиера, до днес изпитва най-топли чувства към Гяуров, който приема нейните две деца като свои внуци.

Гяуров и Френи основават Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където водят майсторски класове. След смъртта на Гяуров двете му деца – Елена и Владимир, от брака му с пианистката Златина Мишакова,  дават съгласието си Мирела Френи да погребе баща им в Модена. Френи продължава  да преподава и запазва непокътнат кабинета на Гяуров в къщата им в Модена.

През 2005 г. Метрополитън опера отбелязва 40 години от дебюта на Френи там и 50 години от началото на сценичната ѝ кариера със специален гала концерт под диригентството на Джеймс Ливайн. Френи приключва професионалната си кариера на сцената с операта „Орлеанската дева“ във Вашингтонската национална опера на 11 април 2005 в ролята на Йоана. Знаменитата певица умира през февруари 2020-та от Алцхаймер. Последното отличие, което получава, е от България – Кристалното огърлие на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Мирела Френи идва за първи път в България през 1981-а, когато Софийската опера чества 50-та годишнина на Николай Гяуров с тържествен концерт под палката на Руслан Райчев. В концерта участват Пиеро Капучили, Хосе Карерас, Евгений Нестеренко и Стефка Евстатиева. Като съпруга на Николай Гяуров Мирела Френи често се изявява у нас почти безплатно. Тя е от инициаторките на певческия конкурс „Николай Гяуров“ в Модена, който дава път на млади дарования. В града отдавна има улица „Николай Гяуров“. Модена даде на българина още приживе всички възможни почести.

Сред хората, които застанаха зад идеята софийска улица да носи името на Мирела Френи, са министърът на културата от времето на социализма Георги Йорданов, директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова, главният диригент Юли Дамянов, звездите на оперетната трупа Добрина Икономова, Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова, Пеньо Пирозов, Илона Иванова, Георги Маноел Димитров, Стефан Петков... В подписката са още Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония, и прочутият оперен режисьор Светозар Донев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай