Почина легендата Нийл Пиърт от „Ръш“

Рак на мозъка e погубил култовия музикант

Почина легендата Нийл Пиърт от „Ръш“ | StandartNews.com

Нийл Пиърт – легендарният барабанист на култовата група „Ръш“, почина, съобщиха колегите му. 67-годишният музикант си е отишъл на 7 януари.

„С огромна тъга съобщаваме, че Нийл загуби продължилата три години и половина битка с рака на мозъка. Желаещите да поднесат съболезнованията си могат да изберат организация за онкологични изследвания и да направят дарение от името на Нийл“, гласи официалното изявление на групата в социалните мрежи.

Нийл бе сред най-иновативните барабанисти в историята на рока. Той бе известен с нестандартните си и революционни комплекти, който понякога достигаха 40 барабана. Присъединява се към „Ръш“ през 1974-а, след като основателите на групата Джеди Ли и Алекс Лифесън вече са пуснали едноименния си дебют. Пиърт веднага разширява музикалния диапазон на бенда и дори става главният текстописец. След това групата реализира серия от изключително изтънчени концептуални албуми, чиито текстове биват надминати единствено от самата музика. В продължение на 15 години „Ръш“ не спират да еволюират, отдалечавайки се от тежкото рок звучене и наблягайки повече на клавишните аранжименти и експериментации с различни стилове.

През 1997-а трагедия сполетява семейството на Нийл – дъщеря му Селена загива в автомобилна катастрофа, а съпругата му Жаклин губи битката с рака само 10 месеца по-късно. Групата излиза в отпуска в продължение на 4 години, докато Пиър се възстанови. Барабанистът изминава почти 100 хиляди километра из Северна и Централна Америка сам на мотоциклета си. Той запечатва пътуването си в книгата от 2002-а „Ghost Rider: Travels of the Healing Road“. Музикантът се венчае повторно през 2000-а и година по-късно се връща в студиото, след което и на сцената.

След 30-годишна кариера и 18 албума, последното шоу на „Ръш“ се състоя на 1 август 2015-а в Ел Ей. Групата притежава сертификат за 24 златни, 14 платинени, и 3 мултиплатинени албума. Бендът има седем номинации за награда „Грами“, но нито една победа и е носител на няколко приза „Джуно“. От 1994-а има място в Залата на славата на канадската музика, а от 2013-а – в Залата на славата на рокендрола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай