"Питсбърг пост": Севт III е изключителен

"Питсбърг пост": Севт III е изключителен | StandartNews.com

"Питсбърг пост" сипе суперлативи за бронзовия портрет на одриския владетел Севт III, който повече от месец и половина продължава да се радва на изключителен интерес в музея "Пол Гети" в Лос Анджелис. "Той е изключителен", пише вестникът за безценния артефакт от фонда на Националния археологически институт. След като главата със страхотния поглед беше видяна от няколко милиона в Лувъра по време на уникалната изложба "Епопея на тракийските царе", сега тя е и сред най-зрелищните акценти на експозицията "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която събира международна публика в Града на ангелите до първи ноември.

"Особено впечатляваща е волята, изразена в лицето. Скулпторът майсторски е изваял в детайли вълнистата брада и къдравата коса, свъсените вежди и алабастровите очи със запазени стъклени зеници и ириси с цвят на кафе", коментира Мери Ленърд. И добавя, че входът е свободен, но тя би си платила, за да види тези прекрасни произведения на изкуството, които буквално излъчват физическа сила и въздействат емоционално. Шедьовърът от бронз, открит от покойния Георги Китов, наскоро впечатли и британския "Гардиън", който публикува голяма рецензия за забележителното събитие в Лос Анджелис.

Кураторите на "Гети" в продължение на седем години са организирали изложбата, събирайки уникати от световноизвестни музеи в Европа и Съединените щати. Сред експонатите е "Спящият Ерос" от нюйоркския "Метрополитън" и прочутата статуя "Спинарио" - момчето от Капитолия в Рим, което вади трън от петата си. Експозицията "Власт и патос" ще гастролира и в Националната галерия във Вашингтон от 13 декември до 20 март 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай