Овчаров: Откритията от Перперикон да не останат на улицата

Става въпрос за пари, а не за вяра, отсече археологът

Овчаров: Откритията от Перперикон да не останат на улицата | StandartNews.com

София. Поправките в Закона за вероизповеданията са необмислени, както беше в миналото Законът за културното наследство. Искрено се надявам, че те ще бъдат преразгледани след внимателно и сериозно обсъждане. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, според когото текстовете са повод за заиграване с етническата карта.

 

Като конкретен пример той посочи сградата на музея в Кърджали - един шедьовър на руския архитект Помернацев, която никога реално не е принадлежала на мюсюлманското вероизповедание. "Ако обаче буквата на подготвяния закон се спази, всички намиращи се там експонати, много от които от Перперикон, биха останали на улицата. Не вярвам, че ще се стигне дотам. Просто мюфтийството ще иска наем за сграда, за която има куп документи, че всъщност е строена с държавни пари още преди 1944 г. Но вина за създалата се ситуация носим и ние, историците. И оставяме крайни националисти и футболни фенове да ловят риба в мътна вода", каза археологът. Той припомни колко спорове избухнаха в Карлово и до какво се стигна в Пловдив и в Кърджали.

 

"Между другото дебело искам да подчертая - обикновено се говори само за ислямските имоти, но същото важи и за БПЦ, която претендира за църквите в Арбанаси и дори за Боянската църква. Тези обекти не трябва да бъдат връщани по такъв елементарен начин, особено когато става дума за паметници с културно-историческо значение. Защото явно не става въпрос за вяра, а за пари", е категоричен професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай