Сряда,

Откриха паметна плоча на Славка Славова

От: Агенция Стандарт -
2022
Откриха паметна плоча на Славка Славова
A
A
A

Паметна плоча на великата Славка Славова беше открита върху фасадата на сградата в София, където легендарната дама живее в продължение на 64 години.  До името й пише единствено „актриса“ – и това казва всичко за нея: без титли, без театри, без излишни уточнения.

За ритуала, който завърши с аплодисменти, се събра камерно общество: Ивайло и Карина Караньотови – синът и внучката на Славка Славова, правнукът Иво, снахата Аня Пенчева, зам.кметът Мирослав Боршош, екип на БНТ, който снима документален филм за звездата.    

Славка Славова дебютира през 1947 г. като Агнес от „Училище за жени“ от Молиер. Изиграла е десетки роли в Народния театър, в Младежкия, „199“, „Сълза и смях“ – в пиеси на Софокъл, Шекспир, Оскар Уайлд, Чехов, Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров. През 1957 г. снима в киното - Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин. В нейни изпълнения разказите на Горки, прозата на Константин Паустовски, „Съдбата на човека“ на Михаил Шолохов, „Шумки от габър“ на Николай Хайтов, стиховете на Блага Димитрова, Валери Петров добиват нови измерения. Тя неуморно озвучава филми и сериали, участва в радио пиеси. Като истински жрица на Мелпомена умира от инфаркт, който получава след представление в Театър „199“ през пролетта на 2002 година.

       

  


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com