Откриха паметна плоча на Славка Славова

Ивайло и Карина Караньотови, Аня Пенчева, Мирослав Боршош аплодираха великата актриса

Откриха паметна плоча на Славка Славова | StandartNews.com

Паметна плоча на великата Славка Славова беше открита върху фасадата на сградата в София, където легендарната дама живее в продължение на 64 години.  До името й пише единствено „актриса“ – и това казва всичко за нея: без титли, без театри, без излишни уточнения.

За ритуала, който завърши с аплодисменти, се събра камерно общество: Ивайло и Карина Караньотови – синът и внучката на Славка Славова, правнукът Иво, снахата Аня Пенчева, зам.кметът Мирослав Боршош, екип на БНТ, който снима документален филм за звездата.    

Славка Славова дебютира през 1947 г. като Агнес от „Училище за жени“ от Молиер. Изиграла е десетки роли в Народния театър, в Младежкия, „199“, „Сълза и смях“ – в пиеси на Софокъл, Шекспир, Оскар Уайлд, Чехов, Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров. През 1957 г. снима в киното - Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин. В нейни изпълнения разказите на Горки, прозата на Константин Паустовски, „Съдбата на човека“ на Михаил Шолохов, „Шумки от габър“ на Николай Хайтов, стиховете на Блага Димитрова, Валери Петров добиват нови измерения. Тя неуморно озвучава филми и сериали, участва в радио пиеси. Като истински жрица на Мелпомена умира от инфаркт, който получава след представление в Театър „199“ през пролетта на 2002 година.

       

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай