Отиде си писателят Александър Томов

Известният сценарист е починал на 76

Отиде си писателят Александър Томов | StandartNews.com

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст. Той е издъхнал на 21 октомври, съобщи съпругата му Екатерина Томова, предаде БНР. През последните години Томов бе трудно подвижен. Екатерина сподели пред журналисти, че преди да почине, той помолил сина си да му помогне да седне на стол да гледа телевизия. Дали е имал предчувствие, но последните му думи били: "Искам да бъда кремиран", и си отишъл. Медиците само потвърдили смъртта му.

Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944-а. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972-а. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на парламента и негов председател от декември 1998-а до август 2001-а. След 1997-а преподава кинодраматургия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Нов български университет.

Томов е автор на стихосбирки и политически романи, сценарист е на над 10 филма. Автор е на десетки книги, посветени на събитията и личности от годините на прехода. В тази категория са трилогиите му „Корупция", "Новобогаташи", "Арсения", "Четвъртата власт". Има и исторически романи – „Византийски лабиринт“ (2001), „Императрица Теофано“ (2003) и „Йешуа“ (2012). През 2014-а получи отличието "Златен век". 

По негови сценарии са заснети едни от най-хубавите български филми от 70-те и 80-те години – "Елегия", "Романтична история", "Маргарит и Маргарита", "Смъртта може да почака", "Характеристика", "Мечтатели”. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай