Вторник,

Отбелязваме Международния ден на киното

От: Агенция Стандарт -
130
Отбелязваме Международния ден на киното
A
A
A

На 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895-а пред около 40 зрители в парижкото "Гран кафе" се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер. Така с помощта на кинематографа, братята Люмиер прожектират 10 кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия им филм "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат "Пристигането на влак на гара Ла Сиута" и "Производство на кокс". Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.

Първата комедия "Градинарят" е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895-а. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи, пише БНТ. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907-а братята заснемат първия си цветен филм. Създателите не са предполагали, че изобретението ще се превърне в могъщо средство за забавление, информация и въздействие върху общественото съзнание.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Кино Ден