Операта в Русе се отърва на косъм, само покривът повреден

Сградата има застраховка, която ще покрие щетите

Операта в Русе се отърва на косъм, само покривът повреден | StandartNews.com

Държавната опера в Русе "Иван Кюркчиев" се е отървала на косъм след пожара на 6 юли и щетите са ограничени до покрива на сградата. Няма допълнителни поражения, не е пострадала работилницата, нито колекцията с костюми, декорите и скъпите музикални инструменти, съхранявани в подпокривното пространство. Наложило се е да бъдат спасявани обаче работниците, които ремонтират сградата след наводнението преди дни.

Това стана ясно след инспекцията, направена на място от министъра на културата на 7 юли, който изтъкна, че Операта има застраховка, покриваща изцяло щетите. Според директора на Русенската опера Иван Кюркчийски заслугата за опазването на сградата е на пожарникарите, които са пристигнали на 3-тата минута след подаването на сигнал за пожара.

Държавата ще предприеме всички действия, за да може възстановяването на покрива на Русенската опера да започне максимално бързо. Първо трябва да приключат следствените работи, да се оценят щетите, да се установи виновника и след това да се пристъпи към реставрирането на сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай