Операта с три нови хита онлайн

Гледаме два от шедьоврите на Верди и балета „Баядерка“

Операта с три нови хита онлайн | StandartNews.com

Sofia opera pearls streams включва в третата седмица на онлайн спектаклите си три нови предложения. В петък, 27 март, от 17 часа меломаните могат да се насладят на балета „Баядерка“  от Лудвиг  Минкус. В главните роли са Кимин Ким - премиер солист на Марийнския театър, Марта Петкова, Венера Христова, Росен Канев, Румен Бонев, Никола Арнаудов. Хореография - Мариус Петипа, постановка - Павел Сталински, диригент - Борис Спасов. „Баядерка“, един от най-вълнуващите шедьоври на прочутия Петипа, е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и баладата на Гьоте „Баядерка”. Трагизъм и лирика, стремеж към щастие, любов и свобода се преплитат в тази приказна творба, чието действие се развива в древна Индия. Сюжетът претворява страстната и всепоглъщаща любов на баядерката Никия към смелия воин Солор. Вярност, измяна, искреност и коварство са в основата на този вълнуващ балетен спектакъл, властващ през времето като апотеоз на пламенната любов. За първи път на сцената на Софийската опера и балет през 2012 година беше представена цялостната оригинална версия. Павел Сталински е един от най-значимите руски хореографи, който поставя спектакли по цял свят. Записът е от архива на Софийската опера.

В събота, 28 март, от 17 часа – „Трубадур“ на  Верди. В главните роли са Венцеслав Анастасов, Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Иванка Нинова, Даниел Дамянов. Диригент е Лоран Кампелон, режисьор е Филипо Тонон, възстановка - Вера Белева. Либретистът Камарано е създал сюжет, в който се развихрят всички страсти: любов, омраза, интриги и трагизъм. Музиката на Верди е завладяваща – с пленяващи арии, дуети, ансамбли, с внушителни хорови сцени: истински бисери, които с голям успех живеят и на концертния подиум. Записът е от архива на Софийската опера и е в съвместна продукция с ТВ 1.

Неделя, 29 март, 16 часа – „Набуко“ от Верди. В главните роли - Владимир Стоянов, Роберто Скандюци, Сузана Бранкини, Даниел Дамянов, Шай Блох, Кахабер Шавидзе, Силвана Пръвчева. Диригент Михаил Синкевич, режисьор - Пламен Карталов, мултимедия - Вера Петрова. Постановката с библейската тема за превземането на Ерусалим от Навуходоносор и съдбата на поробените евреи, оживя под небето на София в прегръдката на най-величественият храм на Балканите - катедралата „Свети Александър Невски“. Тя бе поредното осмисляне на нови знакови пространства за оперни спектакли на открито от режисьора Пламен Карталов, основателят на  „Сцена на вековете“ на хълма на "Царевец" още през 1983-а.  Записът е архивен в партньорство с ТВ 1 и е направен на живо. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай