Огромни фигури от кристален лед на RUSE ICE FEST

Огромни фигури от кристален лед на RUSE ICE FEST | StandartNews.com

Русе. Пет огромни фигури от кристален лед се изработват в Русе в рамките на Фестивала на ледените фигури, който бе открит вчера в крайдунавския град. За първи път фестивалът е с международно участие и се провежда под формата на състезание - ICE SCULPTING COMPETITION (Състезание по ледено скулптуриране). Кристалният лед е изработен в ателието на Айс София, по специална технология, която го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда.

В създаването на ледени скулптури, по покана на Фондация Зеленодиво и Община Русе, се включиха професионалистите по леден карвинг Дилън Корбет, Ванкувър (Канада), Луиз Рибалта Кома-Крос, Барселона (Испания), Хуан Карлос Мартинез, Мадрид (Испания), Руслан Коровков, Ростов на Дон (Русия) и Виктор Царски, Русе (България).

Темата на Русе Айс Фест е „Свободният Дух", а всяка от петте скулптури в надпреварата, ще е направена от 8 ледени блока, което прави приблизително по 1 тон лед на фигура.

Една от основните атракции на фестивала е леденият бар, където публиката над 18 г. ще може да се зареди с настроение, а първите 300 ще получат своите напитки в ледени чаши.

Леденият фестивал подготвя и много забавления и изненади за децата. В прозрачни блокове лед има замразени подаръци и най-добрите дълбаещи в леда могат да спечелят атрактивните награди.

Фестивалът дава възможност за изява и на младите скулптори от град Русе да изпробват техниките за обработка (карвиране) на леда.

Ледените фестивали привличат много туристи и международно внимание. Едни от най-известните такива в Европа се провеждат в Лондон, Будапеща, Хелзинки. Амбицията на авторите от Айс София е всяка година фестивал на ледените фигури да бъде организиран в различни български градове, за да популяризира страната ни като модерна културна дестинация.

Ruse ICE Fest ще продължи до 15 декември 2014 г. на пл. "Свобода" 5, гр. Русе. 

Може да следите програмата и развитето на фестивала на Фейсбук страницата му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай