Огромен пробив! Филмът на Христо Грозев с награда БАФТА

Кейт Бланшет и Остин Бътлър грабнаха статуетките за главни роли

Огромен пробив! Филмът на Христо Грозев с награда БАФТА | StandartNews.com

Огромен български пробив. Филмът „Навални”, в чието заснемане участва и българският разследващ журналист Христо Грозев, спечели наградата БАФТА за най-добра документална лента. Грозев бе обявен от руските специални служби за издирване.

Римейкът на антивоенната класика „На Западния фронт нищо ново"  грабна шест награди БАФТА на бляскавата церемония в неделната вечер. Филмът на режисьора Едвард Бергер получи 14 номинации, с което се изравни с "Тигър и дракон" (2000) като най-номинирания чуждоезичен филм в историята на наградите БАФТА, отбелязва Би Би Си.

Лентата спечели отличията на Британската академия за кино и телевизия в категориите „Най-добър филм”, „Най-добър режисьор”, „Кинематография”, „Най-добър адаптиран сценарий”, „Най-добър звук”, „Най-добър неанглоезичен филм” и за „Най-добра филмова музика”.Талантливият Остин Бътлър, който плени фенове и критици с превъплъщението си в образа на Краля на рока, триумфира с наградата за най-добър актьор в главна роля.

Касоразбивачът „Елвис” завоюва още няколко приза – за „Най-добри грим и прически”, „Най-добър дизайн на костюми” и „Най-добри кастинг режисьори”.

Ярката холивудска звезда Кейт Бланшет получи признание за изпълнението си в „Лидия Тар” като си тръгна от залата със статуетка за най-добра актриса в главна роля.

Черната комедия „Баншите от Инишерин" грабна статуетки за „Най-добър британски филм” и „Най-добър оригинален сценарий”. Актьорите Кери Кондън и Бари Киогън, които участват в хитовата продукция, пък си тръгнаха с призовете за най-добри актриса и актьор в поддържаща роля.

В единствената категория, в която победителят се избира от публиката – „Изгряваща звезда”, статуетката грабна Ема Маки. Тя беше номинирана за изпълнението си в биографичната драма „Емили", посветена на авторката на „Брулени хълмове" Емили Бронте.

„Аватар: Природата на водата” беше отличен в категорията „Най-добри специални визуални ефекти”, а за най-добра анимация Академията определи „Пинокио на Гийермо дел Торо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай